Categories
General

Debattören: Vill inte ha ett jordbruk som lever på bidrag

Sveriges lantbrukare har drabbats av stora kostnadsökningar och enligt LRF, Lantbrukarnas riksförbund, är situationen krisartad.

– Det är inte bönderna som har bestämt eller beslutat om att vi ska ha en jordbrukspolitik. Övervägande delen av lantbrukare som jag träffat skulle hellre vilja driva företag på de pengar som de kan tjäna på markanden och inte vara beroende av de politiska besluten och ersättningen, säger Palle Borgström, ordförande Lantbrukarnas riksförbund.

”Inte rimligt”

I förra veckan ställde sig ett enigt finansutskott bakom ett initiativ från Centerpartiet om ett miljardstöd. Inom kort väntas regeringen komma med ett förslag på en summa och hur stödet ska utformas. Men enligt Johan Norberg, författare och liberal debattör, är det inte det rätta eftersom det är många fler företag som också drabbats av ökade kostnader.

– Problemet med tanken att ge stödmiljarder just till jordbruket är att det är de företagen och de skattebetalarna som kommer tvingas att betala det. Det tycker inte jag är rimligt.

LRF: Stor anpassning till marknaden

Palle Borgström menar att det hela tiden sker en stor anpassning till markanden.

– Det sker också en väldigt stor strukturutveckling men också en teknisk utveckling, där vi tar till oss innovationer och blir mer och mer produktiva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.