Categories
Sapmi

Hon har två timmar i bil till närmsta affär: ”Borde kanske flytta söderut”

Tidigare bodde Annika Åkerlund och hennes man i centrala Jokkmokk. Men när de blev pensionärer så sålde de huset och flyttade till hembyn Kvikkjokk. Här växte Annika upp. Skolan som hon gick i kan hon se från sin gård där hon och hennes man bor sedan tre år tillbaka.

– Kvikkjokk betyder enormt mycket för mig, säger hon.

Det är visserligen långt till närmsta service. Men via hemsändningsbidraget, som kommuner kan söka via regionen, så kunde de som bodde långt bort från affärer beställa livsmedel. Det fungerade perfekt för pensionärsparet. Maten kom en gång i veckan med länstrafiken.

”Det är mörkt och snöigt”

Men så i somras beslutade Jokkmokks kommun att ändra kriterierna för hemsändningsbidraget. Eftersom Annika och hennes man är friska så har de enligt de nya kriterierna inte rätt att få maten hemskickad. Sedan dess tvingas de nu i stället köra 25 mil tur och retur varje gång de ska handla mat. I avstånd är det ungefär som att Stockholmare tvingades åka till Västerås varje gång de ska handla mat.

Och det blir inte bättre av att väglaget inte heller är det bästa.

– Det är mörkt, snöigt och mycket vilt efter vägarna, säger hon.

Hon fortsätter:

– På några ställen efter vägen är det heller inte mobiltäckning. Och med tanke på klimat, så är det inte bra miljömässigt att vi, som bor här kör med egna bilar så långa sträckor.

Det dåliga väglaget gör att de tar dem närmare två timmar att köra en enkelresa till matbutiken.

”I princip omöjligt”

Det finns ju en buss som går mellan Kvikkjokk och Jokkmokk under veckorna. Varför åker ni inte med den?

– För att det är i princip omöjligt för oss. Den går tjugo över fem på morgonen och går tillbaka till Kvikkjokk kvart över tre på eftermiddagen. Tänk dig att sitta med alla varor och kylvaror hela dagen i Jokkmokk, säger Annika Åkerlund.

Hemsändningsbidraget är ett av flera ekonomiska stöd som har införts för att det ska finnas en god servicenivå i hela landet. Alltså för att inte landsbygden ska avbefolkas. Annika hoppas nu att kommunen ska ändra sitt beslut – i annat fall ser hon inte så många andra alternativ än att flytta.

– Vi har suttit och pratat om att kallställa stugan vi bor i och flytta söderut, säger Annika Åkerlund.

Tidningen NSD var först med att rapportera om utmaningarna för Annika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.