Categories
Sapmi

Kritiken: ”Rent ut sagt djävulskap av kommunen”

Jokkmokks kommun har tidigare haft en varuförsörjningsplan som gjort det möjligt för kommunmedborgare att få hjälp att få hem livsmedel. 2021 reviderades planen.

Men i somras ändrade kommunen reglerna – vilket bland annat drabbade Annika Åkerlund som ni tvingas åka 12,5 mil till närmsta matbutik.

”Djävulskap av kommunen”

Det här är något som har upprört många, däribland oppositionspartiet Samernas Väl som även skrivit en motion i frågan.

– Det är rent djävulskap av kommunen. Vi är emot att man ska ändra på reglerna för den här servicen. Tidigare behövde inte ens våra medborgare söka bidraget, säger Karin Vannar, ordförande i partiet Samernas Väl.

Hon menar att det inte rör sig om några stora pengar för kommunen.

– 2019 kostade det 42000 kr. 2020 var det ju lite dyrare. Då kostade det lite mer än 120000 kronor, men då var det ju också pandemin, som gjorde att många i samhället också behövde hemkörning.

Hon fortsätter:

– Det här handlar om våra kommunmedborgare. De har bott och arbetat i kommunen, samt betalat skatt. Och sen ska man inte kunna få hjälp av kommunen när man behöver det.

Kommunen öppnar upp för dialog

Jokkmokks kommunalråd, Robert Bernhardsson (s) vill inte ställa upp på en intervju med SVT Sápmi. Han hänvisar till tjänstemannen och kommunchefen Monica Lundkvist. Under måndagen ska ärendet upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. Förslaget är att tjänstemännen ska föra dialog med människorna som bor i orter där ingen affär finns.

Hur ska den dialogen se ut?

– Vi vill ju inte bestämma det, utan att vi tar dialogen först. Det kanske finns olika sätt att jobba på. Jag tror det blir bäst om vi kan samtala med varandra. Sen kommer det givetvis att behövas skjutas till pengar, men det har vi också uppe på bordet i politiken. Så vi hoppas på att mer finansiering, så att vi kan jobba på olika sätt, säger Monica Lundkvist, kommunchef i Jokkmokk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.