Categories
Film

Juho Kuosmanen berättar om sin prisade ”Kupé 6”.

När Juho Kuosmanen satt i biomörkret i Cannes i fjol, tillsammans med sina skådespelare, kände han sig alltmer osäker för varje minut som gick. ”Kupé nr 6”, hade knappt visats för någon innan. Den hade blivit klar under våren, men pandemin låg som en våt filt över filmbranschen och det var inte säkert om det skulle bli premiär, för att inte tala om en plats i den prestigefulla Guldpalmstävlingen.

Och nu skrattade inte publiken på de ställen där han hade väntat sig. Och filmen kändes … långsam.

–Jag tänkte, okej, det här funkar inte riktigt, säger Kuosmanen.

Han sitter på ett kafé i sin gamla hemstad Karleby i Österbotten och berättar om Cannespremiären. Det snöar utanför och Kuosmanen har tillbringat veckan i sin stuga i närheten.

Till Cannes hade han rest flera gånger tidigare. Redan som 21-åring fick han första pris, i tävlingskategorin för filmstudenter. Och hans första långfilm, ”Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv” –en lågmäld kostymfilm om en proffsboxare från Karleby–fick första pris i Un Certain Regard-serien 2016. Kuosmanen kallades för ”Den nya Kaurismäki”.

Men nu fick Kuosmanen inte den reaktion han hoppades på. Inte förrän eftertexterna rullade, och publiken steg upp och applåderade. I flera minuter.

–Det tog aldrig slut. Sedan fick jag plötsligt en mikrofon i handen och skulle säga några ord. Jag var oerhört lättad, säger han.

”Kupé nr 6”, som bygger på författaren Rosa Liksoms roman med samma namn, vann den franska filmfestivalens näst största pris.

Nu har filmen visats på festivaler runt om i världen och redan hunnit bli en biosuccé i Frankrike och Italien. Inför premiären i USA förra veckan skrev Variety om hur filmen transporterar tittaren ”genom Ryssland och bakåt i tiden”. Speciellt nämner recensenterna den starka kemin mellan huvudrollsinnehavarna Seidi Haarla och Jurij Borisov.

Under Göteborgs filmfestival förra helgen kallade vissa tittare på Twitter filmen för en ”anti-Linklater”, med hänvisning till de romantiska komedierna med Ethan Hawke och Julie Delpy.

Men filmen är medvetet vag kring sin kärlekshistoria.

–I boken är mannen lite äldre än kvinnan, och det var vår plan hela tiden. Men när vi provfilmade Yura (Kuosmanen använder Borisovs smeknamn) mot Seidi hände någonting. Det var uppenbart att det var något speciellt. De spelade mot varandra nästan som om de var syskon.

Filmen utspelar sig på en tågresa mellan Moskva och Murmansk. Laura (Haarla) är en ung studerande som är på väg till Kolahalvön för att studera hällristningar. Lyosja (Borisov) är säsongsarbetare och på väg till en gruva.

Under deras första möte halsar Lyosja en hel vodkaflaska och somnar. Kuosmanen regisserade på ett främmande språk och försökte undvika stereotyper, men kallar det samtidigt ”en väldigt, väldigt rysk historia”.

–Det är en svår balansgång att undvika klichéer och samtidigt visa något som det är. Men en rysk tidning skrev efter premiären att ”en finsk regissör har gjort decenniets ryska film”, vilket kändes bra. Den ryska publiken har också skrattat mera än andra, eftersom de uppfattat nyanserna i dialogen.

Filmen utspelar sig i Ryssland under sent 90-tal. De talas fortfarande i telefonkiosker och den franska åttiotalslåten ”Voyage, Voyage” dyker upp som effektiv nostalgimatta. Samtidigt använder Laura en digitalkamera.

– Rosa Liksoms bok utspelar sig på 80-talet och det är mycket Sovjet. Men i den här historien behandlas inte Sovjettiden i sig, och då kändes det onödigt att filmen utspelar sig där. Det var också lättare rent scenografiskt. I Sovjet hade det till exempel bara funnits sovjetiska bilar, säger Kuosmanen.

Det mest utmanande var att spela in på ett tåg, som dessutom var i rörelse.

–Det var egentligen ett lätt beslut. När jag och fotografen JP Passi kollade på filmer som utspelade sig på tåg var det uppenbart att de som gjorts i studio hade en annan känsla. Man såg bildvinklar som egentligen inte borde vara möjliga. Vi ville uttryckligen ha känslan av att man befinner sig bredvid huvudpersonen i kupén, säger han.

Kuosmanen har gjort alla sina filmer för produktionsbolaget Aamu. Producenten Jussi Rantamäki är en gammal barndomskompis. En annan kollega från Karleby, Heikki Kossi, har jobbat med ljud för stora Hollywoodproduktioner som ”The underground railroad” och ”The sound of metal” (den senare fick en Oscar för bästa ljud).

–Det känns som att det har skett ett generationsskifte inom finländsk film. Förr satsade man mycket på stora inhemska publikfilmer. Nu har det kommit fler mindre produktionsbolag. Även om filmerna inte blir jättesuccéer på bio klarar de sig bra på internationella festivaler, säger Kuosmanen.

Efter en succé som ”Kupé nr 6” är det många som rycker i Kuosmanen. Redan för ett par år sedan fick Kuosmanen erbjudandet att göra en nyfilmatisering av Jane Austens ”Emma”, ett projekt som sedan gick till den amerikanska regissören Autumn de Wilde.

–Jag tänker att det delvis är ett missförstånd att projekt på engelska skulle vara viktigare eller bättre för en regissör. Jag är lite trött på engelskans dominans, speciellt inom vår bransch. Egentligen gör jag gärna film på vilket språk som helst om projektet är bra och jag litar på dem som är inblandade, säger han.

”Kupé 6” har svensk biopremiär den 11 februari.

Juho Kuosmanen

Född: 1979, uppvuxen i österbottniska Karleby, numera bosatt i Helsingfors med fru och barn

Karriär: Fick sitt internationella 2016 genombrott med den verklighetsbaserade ”Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv” som utspelar sig 1962 och kretsar kring en berömd finsk boxare. Filmen fick åtta priser på Jussigalan (Finlands Guldbaggegala) och prisades även i Cannes.

Aktuell: ”Kupé nr 6” vann juryns stora pris i Cannes. Nu är den med och tävlar om det stora nordiska priset på Göteborgs filmfestival (sista visningen på lördag kl 17.30). Vanlig biopremiär den 11/2. Ingår bland de femton filmer som valts ut i första omgången till bästa internationella film inför Oscars. Den 8/2 blir det klart om den blir shortlistad som en av fem utvalda på galan som äger rum 27/3.

Läs mer om film

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.