Categories
Vetenskap

Ny och mer aggressiv variant av hiv upptäckt

Hittills har den nya varianten identifierats hos 109 personer, alla utom två hemmahörande i Nederländerna. Enligt forskarna, vars upptäckt presenteras i tidskriften Science, är den nya varianten betydligt mer virulent än de redan kända virusstammarna.

– Med virulens menar man förmågan att framkalla sjukdom, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Han är en av Sveriges främsta experter på hiv, även om han inte var inblandad i just denna upptäckt, som gjordes av en grupp forskare som har letts från University of Oxford i England.

Enligt forskargruppen resulterar den nya varianten i mellan 3,5 till 5,5 gånger mer virus i blodet, jämfört med de tidigare varianterna.

Resultatet blir att de så kallade CD4-cellerna, som viruset attackerar och som tillhör vårt immunförsvar, minskar i en betydligt snabbare takt.

– Normalt tar det i genomsnitt tio år att utveckla aids, från det att man har smittats med hiv, men med den här varianten tar det bara nio månader, säger Anders Sönnerborg.

Enligt forskarna verkar det dock som att den antivirala behandling många hiv-patienter får i dag biter lika bra på denna variant som på de andra.

– Det är väldigt positivt, men givet att den är så aggressiv är det viktigt att upptäcka en eventuell smitta så tidigt som möjligt, så att man kan sätta in behandling, säger Anders Sönnerborg.

Enligt forskarna, som döpt den nya varianten till VB (virulent subtyp B), visar analyserna att den – av allt att döma – uppstod i Nederländerna redan i slutet av 1980-talet. Spridningen tog fart under 2000-talets första år, men har dämpats sedan omkring 2010.

I dag får knappt 9000 svenskar behandling mot hiv, eller humant immunbristvirus, som det egentligen heter. Den antivirala behandlingen botar inte, men den håller nere virusnivåerna i blodet så att de oftast inte ens går att mäta. På så sätt har hiv förvandlats från att vara en dödsdom till att patienter i dag lever i princip lika länge som normalbefolkningen, förutsatt att de upptäcks och får behandling i tid.

– Om man missar diagnosen är dödligheten hög. Men även om man får behandling, så har hiv-patienter ofta en högre risk att drabbas av andra sjukdomar, som cancer. Man måste ta sina mediciner varje dag och medicineringen kan också ge biverkningar, så hiv är inte en sjukdom man vill ha. Livskvaliteten försämras, säger Anders Sönnerborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.