Categories
General

Allt du behöver veta om nya omikronvarianten BA.2

Om den nya undervarianten BA.2 kan smitta även de som redan haft BA.1 är en knäckfråga. Enligt avdelningschefen för den danska smittskyddsmyndighetenStatens Serum Institut professor Troels Lillebæk, är det för tidigt att svara på.

– I Danmark har den tagit över smittspridningen mer än BA.1. Nu utgör BA.280 procent av all smitta i Danmark.Vi vet fortfarande inte om BA.1-infekterade personer senare kan smittas av BA.2, men vi undersöker detta,säger Troels Lillebæk.

Ökar i Sverige

I Sverige har 1087 fall hittills bekräftats och det första fallet av BA.2 hittades i början av december. Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, tror att BA.2-smittan sannolikt redan är mycket spridd i Sverige. Vi vet bara inte om det. BA.2 skiljer sig nämligen på en punkt från BA.1. Den saknar S-gen och liknar därför deltaviruset.

– Danskarna testar tre gånger så mycket och sekvenserar nästan allt. De har extremt intensiv testning med mycket pålitliga svar. I Sverige testar vi inte lika mycket. Vi sekvenserar ungefär 10 procent av de positiva provsvaren. Datan i Sverige går knappt att använda. Fram till nyår cirkulerade rätt mycket delta, men det var troligen omikron BA2.

Finns det några faror med detta?

– Det kan vara om någon vaccinerad smittas och råkar föra smittan vidare till ovaccinerade. Jag hade velat se att man begränsade smittan, men nu är det sådan oerhörd smittspridning så jag tror inte att det går, säger Joakim Dillner.

Immunitetsundvikande egenskaper

Den danska smittskyddsmyndighetenhar genomfört en studie i 8500 coronasmittade hushåll. Där har man jämfört hushåll som smittats av BA.1 med hushåll smittade av BA.2. Studien, som inte har referentgranskats än, menar att det finns belägg för att BA.2 är mer smittsamt och har immunitetsundvikande egenskaper. Troels Lillebæk säger dock att det den nya varianten inte är farligare i sig och att vaccin fortfarande ger ett gott skydd mot covid-19.

– Vaccinskyddet mot BA.2 har en nedsatt effekt. Vi kan se att det är fler vaccinerade som blir smittade med BA.2 än med BA.1. Men det är när vi jämför de olika undervarianterna till omikron. Vi kan fortfarande se att vaccinet har en skyddande effekt mot omikron, säger Troels Lillebæk.

Behöver vi vara oroliga?

– Jag tror att om man har en befolkning med lågt antal vaccinerade så ska man vara orolig för att väldigt många testar positivt samtidigt.Det innebär en belastning för sjukvården om många människor testar positivt samtidigt. Det kommer alltid att finnas någon som blir sjuk, någon som blir inlagd och någon som dör.Belastningen berorpå hur många som testar positivt samtidigt.

Är det mer smittsamt? Är det farligare? Behöver vi vara oroliga? Se mer om omikron BA.2 i videon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.