Categories
Sapmi

Manifestation i Gállok mot gruvplanerna

Främst är det unga som samlats i Gállok/Kallak. Klimataktivisten Greta Thunberg var på plats, likaså representanter från den samiska ungdomorganisationen Sáminuorra.

– Vi vill lyfta de ungas röster i den här frågan, visa att vi är emot en gruva i Gállok, säger Sara Elvira Kuhmunen, ordförande i Sáminuorra.

Under banderoller som ”Stoppa grön kolonialism” och ”Rädda Gállok” manifesterade främst ungdomar mot gruvplanerna i området.

– Jag kommer protestera så mycket jag kan. En gruva skulle förstöra för rennäringen, och naturen i området, säger 12-åriga Astrid Länta, Jåhkågaskka sameby.

Omdebatterad fråga under många år – snart ska beslut tas

Beowulf minings ansökan om en bearbetningskoncession i Gállok, några mil utanför Jokkmokk, har legat på regeringens bord drygt fem år.

Det tidigare regeringspartiet Miljöpartiet har varit tydliga med att de inte vill ha en gruva i Gállok. Länsstyrelsen har sagt nej, likaså samebyarna i området och Sametinget. Kommunledningen i Jokkmokk är för en gruva och hoppas att gruvan kan ge kommunen fler jobbtillfällen.

Den socialdemokratiska regeringen har aviserat att de kommer ta ett beslut i närtid.

Gruvföretaget Beowulfs ordförande Sven-Otto Littorin har under veckan svarat SVT Sápmi på sms att han anser att en gruva kan samexistera med renskötseln i området.

Artikeln uppdateras

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.