Categories
Svensk Politik

Studio DN partiledarintervju med Jimmie Åkesson, SD

Lyssna på hela avsnittet här:

I ert senaste valmanifest från 2018 står det att ”som ett militärt alliansfritt land ska vi inte peka ut fiender, även om vi deltar i sanktioner och vapenembargot mot vissa länder”. Ni skrev också att ”Sverigedemokraterna vill att Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna”. Har ni ändrat ert synsätt efter att ni beslutade om det här valmanifestet?

– Balans är alltid viktigt, i synnerhet i Sveriges geopolitiska läge. Så det är klart att, precis som det också står här, att vi ska inte peka ut fiender och militära hot direkt på det sättet.

– Men det är klart att när Ryssland gör saker så det är rimligt att vår del av världen svarar mot det. Det är väl det som är balansen.

Utgör Ryssland ett militärt hot mot Sverige?

– På kort sikt ser jag inte ett militärt hot mot Sverige. Men långsiktigt, absolut. Och går man tillbaka ett antal århundraden så är det ju alltid Ryssland som har varit det militära hotet mot våra intressen. Så är det ju så klart också framöver. I synnerhet med en regim i Ryssland som i dag. Det är uppenbart att man på olika sätt vill utvidga sin intressesfär.

Säkerhetspolitiken är en viktig fråga när en ny Kristerssonregering ska formas. Den används av både M och KD som ett skäl för att hålla Jimmie Åkessons parti borta från ministerposterna. Själv anser SD-ledaren att skillnaderna mellan partierna kokar ner till frågan om Natomedlemskap.

– De vill ju att vi ska gå med i Nato och det är inte vi beredda att göra med mindre än att det hålls en folkomröstning. Det är den stora skillnaden.

Är det ändå bra att Sverige samarbetar allt mer militärt med Nato och USA?

– Ja, det är bra. Vi ju en egen försvarsförmåga som är minst sagt begränsad. Vi har inte ens ammunition. Då behöver vi markera att vi är beredda att ta emot hjälp, och vi behöver få en tydlig markering om att det finns de som är beredda att hjälpa oss vid behov.

I avsnittet får du också reda på vad Jimmie Åkesson anser om återvandring och varför det är nästa stora strid i migrationspolitiken – och varför han imponerats av tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt.

Lyssna på hela avsnittet med Jimmie Åkesson här:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på [email protected]

Läs mer:

Jimmie Åkesson: ”Vi ska inte peka ut fiender”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.