Categories
Konst

Birgitta Rubin: Hilma af Klint är värd sitt drömtempel

Hilma af Klints dröm om en snäckformad byggnad för hennes svit ”Målningarna till templet” ska i sommar visualiseras i en utställning. Detta på Ven, den vackra ön i Öresund som konstnären själv föreslog.

Det är Vens kulturhus som ska visa skisser, modeller och film om det tänkta templet (SDS 3/2). Arkitektvännerna Åsa Landahl, Lene Hay och Maria Berezecki Mårtensson har inspirerats av konstnärens anteckningsböcker, former och symboler, och föreslår en placering i öns sydvästra hörn.

Hilma af Klints monumentala och nyskapande måleri är numera beundrat världen över. Själv har jag länge pläderat för en museibyggnad, bekostad av staten eller Stockholms stad, eftersom konststiftelsen med hennes verk saknar ekonomiska muskler.

Ven är en perfekt plats men huvudstaden förstås mer central. Och kan Oslo lägga drygt två miljarder på ett nytt personmuseum för Edvard Munch så är väl Sveriges internationellt mest kända konstnär värd detsamma?

Läs fler texter av Birgitta Rubin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.