Categories
Inrikes

Guide: Allt du behöver veta om reporäntan

Vad är reporänta?

Reporäntan är bankernas ränta. Den bestämmer hur mycket bankerna måste betala för att få låna pengar av Riksbanken, vilket i sin tur påverkar resten av marknaden. Därför kallas den ofta för styrränta.

Sänker man reporäntan gör man livet lättare för bankerna. Då blir det också billigare för svenskar att låna pengar, och då ökar kosumtionen. Vill man istället bromsa inflationen kan man höja reporäntan. Då drar man i bromsen för hela samhällets konsumtion.

Men vänta – vad är inflation?

Inflation innebär att värdet på våra pengar minskar. När inflationen ökar blir det också dyrare att leva och handla.

Inflation kan uppstå om priset på våra importvaror stiger. Ett exempel är det som händer nu, att oljepriset ökar. Då blir transporterna dyrare och företagen kompenserar då med högre priser på till exempel matvaror. Det kan i sin tur leda till att folk vill ha mer i lön för att ha råd med de dyrare varorna.

Riksbanken vill hålla inflationen stabil. För att reglera det här har de reporäntan.

Varför höjs inte reporäntan nu då – vi har ju hög inflation?

Det är för att Riksbanken inte tror att den höga inflationen kommer att hålla i sig. De tror att bränslepriserna och elpriserna kommer att gå ner igen. Men det finns andra som tror att vi kommer att ha en hög inflation en lång tid framöver. Därför tycker de också att reporäntan borde höjas något.

Att reporäntan ligger kvar på noll kan man se som en signal om att Riksbanken vill att vi ska fortsätta konsumera, och framförallt att företagen ska göra det.

Varför är det viktigt med en stabil inflation?

Om inflationen rusar kan man få det som kallas hyperinflation. Då blir pengarna nästan inte värda någonting. En alldeles för låg inflation däremot, kan innebära att det blir för billigt att låna. Då är risken att många köper dyra hus och bilar som de egentligen inte har råd med.

Påverkar reporäntan våra matpriser?

Ja, på sätt och vis. Om reporäntan höjs så blir den svenska kronan ”mer värd” på den internationella marknaden och då sjunker priserna för att köpkraften hos svenskarna ökar. Att matpriserna är höga just nu beror dock främst på andra saker, som de höjda olje- och energipriserna.

Hur påverkas bostadspriserna av reporäntan?

Efter reporäntan ligger kvar på 0 procent väntas det inte ske några drastiska förändringar i boräntorna den närmaste tiden. Samtidigt flaggar flera banker för att man kommer att höja räntenivåerna framöver – på grund av ökad inflation i omvärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.