Categories
Svensk Politik

Partiledarintervju: Annie Lööf, C, startar valåret 2022

Annie Lööf ler när hon kommer in från ruskvädret i Gamla Stans gränder. Händerna har tagit stryk av de iskalla vindbyarna och behöver värmas på en kopp kaffe innan de blir sig själva igen, men leendet är opåverkat.

Tills frågan om friskolorna kommer.

Kanske handlar det om hennes vilja att utgöra den breda mitten i svensk politik, och just i skolpolitiken har hon länge varit ytterkant. Vinsterna, kötiderna, betygsinflationen – nästan alla andra partier har verkat mer ense om att de aspekterna av systemet behöver hyfsas till. På 90-talet var C med och sjösatte friskolesystemet. Partiet blev med tiden dess starkaste försvarare och drev på utbyggnaden. Nu har vinden vänt och Centern tappat taktpinnen.

Det är inför det påståendet Annie Lööfs leende slocknar, innan hon samlar sig och svarar.

– Efter partistämman i höst, har vi fått en väldigt bra och ännu vassare skolpolitik och jag hoppas att vi kan hitta ett brett stöd för att vårda friskolreformen för den behöver förändras.

Men är det verkligen din bild att Centerpartiet ligger i täten för att styra upp systemet?

– Vi hade kunnat göra mycket mer tidigare. Men det senaste året har vi lagt fram förändringar inom skolpolitiken som har fokus på att förändra reformen till det bättre. Jag är stolt över att vi gjort den resan.

Var landar den självrannsakan – när borde ni ha gjort mer?

– Man önskar alltid att man hade varit först ut och då hade vi kunnat göra det för fyra, fem år sedan, men nu gjorde vi det lite senare. Den idéutvecklingen vi har gjort – både lokalt och nationellt – är jag stolt över.

”Det har funnits oseriösa aktörer både inom förskolan och skolan och där har vi från statens sida inte agerat tillräckligt tydligt”

Det Annie Lööf kallar en ”resa”, skulle andra beskriva som hårda interna slitningar. På Centerstämman i höstas vill Ungdomsförbundet, Cuf, gå längre än partiledningen och helt avskaffa kösystemet samt begränsa möjligheterna för friskoleföretagen att ta ut vinst.

Cuf förlorade den striden. Centern gjorde halt vid att förespråka obligatoriskt skolval, kortare kötider, hårdare ägarprövning och högre kvalitetskrav.

– Det är uppenbart att det har varit för slappt de senaste decennierna, säger Annie Lööf nu. Det har funnits oseriösa aktörer både inom förskolan och skolan och där har vi från statens sida inte agerat tillräckligt tydligt. Jag tycker att man bör vara mycket tuffare i de ägar- och lämplighetsprövningar som görs. Det är inte vilken verksamhet som helst.

Borde friskolorna omfattas av offentlighetsprincipen?

– Ja, av kärnan i den. I samband med lämplighetsprövningen bör man också gå med på att all den information som kommunala skolor ger ut, ska vara offentlig också för en fristående aktör. Rent konstitutionellt är det svårt att låta privata företag lyda under offentlighetsprincipen, men själva syftet med den ska gälla också dem.

Så om man inte går med på den får man inte tillstånd?

– Till exempel. Ja.

Men vinsterna vill Centerledaren alltså fortfarande inte lägga sig i. Sverige är det enda landet i världen där privata företag får ta ut de vinster de förmår ur den offentligt finansierade skolan och så vill Annie Lööf att det ska förbli. Bara skolorna lever upp till höga kvalitetskrav kan de fortsätta vinstmaximera.

– Det är ju världsunikt med en gemensamt skattefinansierad välfärdssektor med möjligheten för alla – oavsett plånbok och titel – att välja sin skola och förskola.

Det var Annie Lööfs parti som i praktiken bestämde vilken regering Sverige fick efter förra valet. Som opinionssiffrorna ser ut i dag kommer Centern att få göra det igen, i höst. Frågan är ju då vilken statministerkandidat Annie Lööf föredrar: Socialdemokraternas Andersson eller Moderaternas Kristersson? Men det vill hon inte ge besked om än.

– Jag vill ju att varje parti går till val på sina värderingar och sin sakpolitik med ett öppet sinne, för att sedan kunna kompromissa, samarbeta och göra upp. Jag tror att det var många låsningar inför förra valet som gjorde att vi höll på i nästan fyra månader innan vi till slut landade i en regering.

Annie Lööf säger att Januariavtalet från början av 2019 – där hon gick över blockgränsen och efter 134 dagars förhandling släppte fram en socialdemokratisk statsminister – var det absolut svåraste hon gjort under sina tio år som partiledare.

– Det var svårare än vad jag tror man utifrån kunde förstå. Jag tvivlade på att vi skulle lyckas förhandla fram en tillräckligt bra produkt, jag tvivlade på att den skulle landa bra i mitt parti, och jag tvivlade på om jag personligen – som borgerlig, liberal politiker – skulle kunna acceptera det. Det var en jättetuff period i mitt politiska liv.

Avtalet har beskrivits på väldigt många olika sätt, men vad sätter du för beteckning på det – är det ett vackert bygge?

– På ett sätt: ja – för vi kommer från så olika ideologiska håll och under väldigt hård press lyckades vi få fram ett politiskt dokument som innehöll väldigt viktiga reformer. Så: ja, det var ett bra politiskt avtal.

Vad tänker du då när Ulf Kristersson kallar det attmixtra med demokratinoch Nyamko Sabuni pratar om avtalet som ett bygge präglat av illvilja?

– Jag tänker att sådana uttalanden straffar sig i längden.

Straffar vem?

– Ja, den som säger det. För att säga att ett politiskt samarbete mellan politiska partier är att mixtra med demokratin är ju en farlig väg i hur man bedömer de demokratiska spelreglerna. Det finns åtta partier i riksdagen och det är faktiskt fritt fram för alla åtta att samarbeta med vem de vill.

”Vi säger definitivt nej till att förhandla, samarbeta och släppa in Sverigedemokraterna i värmen”

Men Centerledaren vill som bekant inte samarbeta med alla.

– Vi säger definitivt nej till att förhandla, samarbeta och släppa in Sverigedemokraterna i värmen. Det är vår huvudsakliga ingång inför valet när vi pratar om just regeringsfrågan.

Men då finns väl bara ett alternativ kvar? Att samarbeta med Socialdemokraterna och de andra till vänster.

– Jag är trött på den här förlamande blockpolitiken. De senaste decennierna har det varit antingen det ena laget eller det andra. Men många länder i Europa visar att man kan samarbeta brett i nya konstellationer.

I april ska ju regeringen lägga fram en vårbudget. Hur kommer ni att förhålla er till den?

– Är man en regering som vilar på 28 procent av mandaten bör man prata med såväl moderater som centerpartister, för att se till att få så brett stöd som möjligt.

Det blir svårt för Centern att rösta fram regeringens budget om den är förhandlad med Vänsterpartiet, enligt Annie Lööf.

– Om Centerpartiet ska kunna rösta på någonting så måste det ha ett bra politiskt innehåll, och det blir det sällan om man förhandlar med ett parti som är väldigt långt till vänster.

Annie Lööf håller alltså fast vid att hon inte heller framöver tänker göra upp om några statsbudgetar med Vänsterpartiet. Men i det fallet handlar motståndet om sakpolitik. Med SD är det en helt annan historia.

– Sverigedemokraterna är ju byggda på intolerans. De grundades av nynazister och deras huvudsakliga agenda handlar om att så split mellan människor. När vi säger nej till att förhandla och samarbeta med Sverigedemokraterna är det på en värderingsmässig grund.

Tre svåra snabba

Då ljög jag:

Jag använder vita lögner för mina barn flera gånger i veckan. De går alltid och lägger sig vid halv åtta, och halv åtta kommer ibland tidigare på kvällen…

Då blev jag impad av en politisk rival:

När Jan Björklund ställde upp i ”Let’s Dance”! Själv skulle jag ha tackat nej. Jag har självbevarelsedrift.

Då blev jag skadeglad:

Det roligaste kontot på instagram är ”Sveriges roligaste barn”. Jag skrattar högt åt vuxna människor som åker slalom med barnen och åker in i andra.

Partiledaren skissar: Bilden av mitt drömland

DN ber i intervjuserien alla partiledarna att rita sin vision för landet. Här är Annie Lööfs Sverige – om C fick styra fritt i 20 år:

Podd: Lyssna på hela intervjun med Annie Lööf

Hör Annie Lööf om varför det inte är vinsterna som skapar problem i skolan, om sin relation till de andra borgerliga partiledarna och om varför socialdemokrater och moderater borde samarbeta mer.

Läs fler av DN:s partiledarintervjuer:

Ulf Kristersson (M): Jag samarbetar gärna med S i frågor där vi är överens

Nyamko Sabuni (L): ”SD kommer att vara en viktig del i samarbetet”

Ebba Busch: ”Enormt underbetyg att SD kom in i riksdagen”

Märta Stenevi (MP): ”Osäker på om vi gjorde rätt när vi lämnade regeringen”

Nooshi Dadgostar (V): ”Varför ska Putin styra över elpriserna i Sverige?”

Jimmie Åkesson (SD): ”Liberalerna år ett genuint opålitligt parti”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.