Categories
Kultur

Kritikstorm mot kulturministern efter intervju

Kort efter att Stina Oscarsons långa intervju med kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter (S) publicerades av Svenska Dagbladet på torsdagen väckte den reaktioner och kritik i sociala medier. Ministern anklagas bland annat för att svara otydligt och ducka frågor.

”Om ni hör konstiga smällar runtom i Sverige i kväll så är det förmodligen bara socialdemokrater med intresse för kultur och kulturpolitik som står och dunkar huvudet i väggen”, skriver Expressens inrikespolitiske kommentator Viktor Barth-Kron på Twitter.

”Hur dags presenterar Magdalena Andersson den nya kulturministern?” frågar han sig också.

Även Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, vänder sig till Twitter för att kommentera intervjun.

”Vore väldigt intressant att få veta grunder till att hon utnämndes”, skriver han på plattformen.

Samtidigt hyllar Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgs-Posten, Stina Oscarsons intervjuteknik. På Twitter skriver han: ”Det är inte kulturministern som är sällsynt aningslös (Hon är nog genomsnittlig). Det är Stina Oscarsons metod, ihärdighet och bredd som är så ovanlig. Vi är ovana vid att våra politiker och deras idéer tas på allvar.”

Kritik har också kommit från vänsterhåll. Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, kommenterar intervjun med de lätt sarkastiska orden ”Vad bra det går nu”. I en kulturkommentar för samma tidning skriver Eric Rosén, biträdande kulturchef, att ”statsrådets vilsenhet, okunskap och brist på ideologisk botten” visar sig vara monumental.

”Den totala avsaknaden av riktning, politisk vilja eller ens en åsikt signalerar ett förakt för kulturfrågorna”, fortsätter han.

I DN beskriver Vesna Prekopic intervjun som ett haveri, och frågar sig hur länge kulturministern kan fortsätta ursäkta sig med att hon är ny på jobbet:

”Är inte en grundläggande fråga om yttrandefrihet något en kultur- och demokratiminister ska kunna svara på? Inte bara efter åtta veckor, utan efter en dag?”

Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och medgrundare av S-föreningen Reformisterna, säger att han blev ”lätt bedrövad” av att läsa intervjun.

– Det var på något sätt väldigt lite ideologiskt innehåll för att vara en socialdemokratisk kulturminister. Samtidigt har man sagt att man vill ha en socialdemokratisk minister för att det är ett så viktigt område. Men i den här intervjun fanns det inga svar på vad Socialdemokraternas politik är. Det kunde varit svar från en allmän kulturtjänsteman. Det var inte en kulturminister som talade, säger han till DN.

Jeanette Gustafsdotter hänvisar under intervjun bland annat till att hon ännu inte suttit på posten mer än åtta veckor. Daniel Suhonen uttrycker viss förståelse för svårigheten att vara ny i uppdraget, och lyfter fram att också Gustafsdotter föregångare fick utstå tidig kritik. Samtidigt efterlyser han Gustafsdotters egna åsikter och ståndpunkter – bortom upprepade svar om att vara för mänskliga rättigheter.

– Alla kan ha en dålig dag och alla kan vara dåligt förberedda. Men här var det en rad frågor av principiell natur men de där principiella svaren saknades, säger han och fortsätter:

– Det där är svåra frågor och man kan respektera att det är svårt att svara på. Men man ska nog kunna kräva att kulturministern som upplyst samhällsmedborgare ska kunna resonera kring dem, oavsett om hon är förberedd eller inte. Här har man några av de mest brännande frågorna för kulturen och politiken, frågor som högertrollen lever på. De är inte främmande, ens för de som följer samtalet ytligt. Här behöver man ha en hållning.

Under dagen har enstaka röster höjts för att byta ut Jeanette Gustafsdotter, som menar att intervjun visar att hon inte passar i den roll hon tilldelats. Daniel Suhonen upprepar att han inte anser att kulturministern måste avgå.

– Hon får inte avgå på det här men behöver bättra på detta. Det var en kombo av undfallenhet, otydlighet och brist på självförtroende som gömdes under allmänna plattityder. Här var problemet inte att hon svarade fel, utan att det inte var några svar alls. Det är något annat än om en politiker ger ett kraftigt uttalande där folk inte håller med, säger han.

Nu är Jeanette Gustafsdotter kulturminister och då får hon fan se till att vara det.

Daniel Suhonen vill annars inte resonera allt för mycket om huruvida Jeanette Gustafsdotter är rätt eller fel person på posten, inte än. Klart är, säger han, att intervjun visar att kulturministern måste våga ta plats och ges mandat att säga vad hon tycker – även bortom kommande utredningar och remissvar.

– Framtiden utvisar om hon är rätt. Men nu är Jeanette Gustafsdotter kulturminister och då får hon fan se till att vara det. Då måste hon lämna ytvattnet och gå på djupet. Finns det luckor i politiken och analysen får hon fylla dem. Hon har ett attraktivt och viktigt arbete som aktiv motor i kulturpolitiken. Då får man se till att man har svar. Det ska sitta nästa gång, säger han.

Kan det vara så att man testade ett för osäkert kort i regeringsbildningen?

– Det är möjligt att det är så och blir det inte bättre då kanske det blir omtag efter valet. Man kan ju pröva ett osäkert kort nu och ta nya tag om man vinner valet. Då finns Lawen Redar, som jag tror mycket på. Men nu måste kulturministern göra sin läxa.

Läs mer

DN Ledare: Detta kan vara den sämsta intervju som en svensk minister gjort

Vesna Prekopic: Kulturministerns svar är häpnadsväckande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.