Categories
Svensk Politik

Ministern Annika Strandhäll har ny faktura hos Kronofogden

I samband med regeringsbildningen i slutet av förra året hamnade Annika Strandhälls privatekonomi i fokus. Det visade sig att ministern hade haft totalt nio skulder hos Kronofogden sedan 2018, bland annat skulder till Värmdö kommun, ett telekombolag och Klarna.

– Jag kommer nogsamt gå genom de olika delarna i min ekonomi och se om det är något mer som behöver hanteras och framför allt vara väldigt noga med vad jag gör framåt. Vi är också i en stabilare fas i min familj nu än vad vi har varit, sade hon till DN i december.

Nu visar det sig att Strandhälls privatekonomi återigen har blivit ett ärende för Kronofogden. På torsdagen registrerades en ansökan om ett betalningsföreläggande från Värmdö kommun. Det rör sig om en skuld på 1 350 kronor som avser ”slamavskiljare fastland”. Den ursprungliga fakturan, på 714 kronor, skulle ha varit betald den 30 december 2021.

– Vi kommer nu påbörja arbetet med att delge henne, säger en medarbetare på Kronofogdens kundtjänst.

Annika Strandhäll skriver i en kommentar till DN att hon har betalat fakturan som nu gått vidare till Kronofogden – men för sent.

– Jag tycker givetvis att man ska betala sina räkningar i tid. Den här gången har jag varit sen och det beklagar jag. Den här räkningen är betald sedan januari till Värmdö kommun, skriver ministern.

Annika Strandhälls pressekreterare uppger att ministern på fredagseftermiddagen betalat hela ärendet. Alltså att Strandhäll även betalat in Kronofogdens avgift för den försenade fakturan.

Det var Aftonbladet som först avslöjade att Strandhäll, som då var nytillträdd som minister, hade betalningsförelägganden hos Kronofogden.

Då uppmanade statsminister Magdalena Andersson (S) henne att snarast ordna upp sin privatekonomi:

– Jag vet att Annika Strandhäll har haft en tuff tid bakom sig. Nu förväntar jag mig att hon gör en ordentlig genomgång, sade Magdalena Andersson.

Strandhäll har förklarat de tidigare skulderna med att hon haft en svår situation. År 2019 gick hennes sambo bort.

– Det är absolut ingen ursäkt men det är i varje fall en förklaring. Jag har haft en oerhört turbulent tid bakom mig.

DN har sökt statsminister Magdalena Andersson för en kommentar med hon hänvisar genom sin pressekreterare till Annika Strandhäll.

Läs mer: DN/Ipsos: Skuld hos Kronofogden skadar väljarnas tilltro

Fakta. Betalningsföreläggande

■ Den som vill ha hjälp att få betalt kan vända sig till Kronofogden för att få hjälp att fastställa skulden. Det gör man genom att ansöka om ett betalningsföreläggande. Gången är densamma oavsett hur stor eller liten skulden är. Kronofogden skickar ett brev, ett föreläggande, till den som är skyldig pengar.

■ Om den som ska betala inte protesterar fattar Kronofogden ett beslut: ett utslag om betalningsföreläggande. Utslaget kan sedan användas för att få hjälp av myndigheten att driva in skulden. Om parterna inte är överens om skulden fattas inget beslut. Då kan den som vill ha betalt vända sig till domstol för att avgöra tvisten.

Källa: Kronofogden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.