Categories
Kultur

Programledaren Ingvar Oldsberg är död – blev 76 år

Tv-profilen Ingvar Oldsberg, född 1945 i Göteborg, har gått bort.

Han började sin karriär som fotbollskommentator och sportjournalist på SR:s Radiosporten, ett jobb han enligt en intervju med Radiosporten fick genom att som vaktmästare på Ullevi smita ner till spelargången och själv kommentera matcherna i smyg.

Med tiden gick han över till att leda underhållningsprogram i SVT, däribland ”Oss skojare emellan”, ”Bell & Bom”och ”Oldsberg –för närvarande”. Mellan 1987 och 2009 var han programledare för ”På spåret”, och skrev själv ledtrådarna till det populära frågesportsprogrammet.

Lasse Kronér och Ingvar Oldsberg arbetade länge ihop och har känt varandra under en stor del av sina liv. Till DN säger Lasse Kronér att det är svårt att prata med media vid sådana här tillfällen, för ”alla ska alltid vara de närmaste och finaste vännerna”.

– Men här är det ju så. Detta är en man som hittade mig på gatorna i mitten av 80-talet. Han tar in mig på tv och blir min mentor, precis som Lennart Hyland var hans mentor, säger Lasse Kronér.

Han beskriver sin vän som ”en av de absolut största programledarna vi någonsin har haft”.

– Här har vi en människa som levde på sin snabbhet. Jag har suttit på möten om hur vi ska göra programmet i direktsändning om en timme, där vi bestämmer allting, och sedan går vi in och gör det totalt tvärtom. Allt är på hockey och uppstuds.

Dessutom var Ingvar Oldsberg ”en väldigt stor människa” med ”ett hjärta av guld”.

– Han hejar på alla, går fram till folk och pratar och stannar. Han har givit och givit och givit så ofantligt mycket under sitt liv. Han är ett unikum i svensk television. Med honom så dör någonting väldigt, väldigt fint tycker jag, säger Lasse Kronér.

Många är de tv-kollegor som minns Ingvar Oldsberg.

– Jag är såklart skitledsen. Vi hade så roligt ihop och han var så omtänksam, säger SVT:s John Carlsson, tidigare programledare för ”Filmkrönikan” och innehållsproducent för ”På spåret”, till DN.

Han påminner om att Ingvar Oldsberg under många år hade tv-legenden Lennart Hyland som mentor.

– Det stämmer verkligen att han var Hylands arvtagare och han var den största sedan Hyland. Förutom Hyland är han under 70-, 80- och 90-talet den person i svensk tv som gjorde mest avtryck. Vem är stor i tre decennier? Visa en annan som har den tyngden och digniteten. Han var kanske den sista som gjorde det. Med honom dör en epok av tv som inte finns längre, säger han.

– Han hade också sitt kusliga fotografiska minne. Man kunde ge honom ett A4 innan sändning som han läste en gång och sedan kunde återge ned till minsta kommatecken framför kameran.

Martin Sundborn, producent för ”På spåret”, jobbade tillsammans med Ingvar Oldsberg under hans två sista säsonger av programmet 2007–2009.

– Det går inte att överskatta hans betydelse för ”På spåret” och svensk tv. Han tog med sig en rapphet, humor och esprit från sportvärlden in i allmän-tv-världen och förnyade tv-underhållningen, säger han till DN.

Vad utmärkte honom som programledare?

– Han hade ett fenomenalt minne som han kunde använda sig av i ett kunskapsprogram som ”På spåret”. Och med den humor och värme som han hade var det många som kunde ta honom till sig. Han var absolut ingen som höll på med under bältet-humor, utan det handlade om snabba ordvitsar och att snabbt plocka upp något någon sade och vända det till något roligt.

Hur var han som kollega?

– Jag hade privilegiet att arbeta med honom mot slutet av hans långa SVT-karriär. Han hade ett oerhört gehör för när saker var bra eller mindre bra och kunde verkligen tända till på saker och idéer. Han hade alltid 1500 anekdoter om valfritt ämne. Det var väldigt kul och spännande för en relativt nybakad producent att få jobba med en så erfaren och legendarisk programledare som han var, säger Martin Sundborn.

Sedan Ingvar Oldsberg 2011 slutat på SVT gjorde han tv-program för TV4, bland annat ”Sverigequizen”, ”Slaget om Sverige” och ”Bingolotto”. Efter en konflikt med TV4 fick han 2017 lämna kanalen. Under hösten 2008 programledde han också tävlingsprogrammet ”Vem kan slå Filip och Fredrik?” i Kanal 5.

– Det är ett stort stycke tv-historia som går i graven, och bra jävla tv-historia också, säger programledaren Rickard Olsson till DN.

– Man brukar prata om Hylands pojkar, och Oldsberg var en av dem. Men jag skulle nog säga att han blev större än sin mentor och läromästare. Han höll på så länge och var så folkkär. Han var allt det man vill ha som programledare – rapp i tungan, pillemariska ögon och han kunde säga vad som helst, men man köpte det för att han var så trevlig.

Rickard Olsson säger att Ingvar Oldsberg varit en inspiration för många andra programledare, inklusive för honom själv.

– Tyvärr är tv ett ganska historielöst medium. Men jag hoppas att den typen av programledare som han var får leva vidare. Att fler ska ta intryck av hans rapphet och smartness. Han brann verkligen för tv och radio, säger han.

Pål Hollender var producent för TV4:s ”Sverigequizen”, där Ingvar Oldsberg tillsammans med sin ”På spåret”-parhäst Björn Hellberg utmanade svenska folket i allmänbildning.

– Det är väldigt trist att höra att han inte finns längre. Han var ett energiknippe utan dess like, och hade en förmåga att ta folk som var beundransvärd. Han har nog levt rätt mycket mer liv än vad de flesta av oss någonsin kommer göra på de åren han fick, säger Pål Hollender till DN.

Ni arbetade ihop med ”Sverigequizen”. Hur minns du den tiden?

– Det var ett jävla drag helt enkelt. Jag kan inte säga annat än att jag saknar den tiden, jag har flera gånger försökt få sätta igång det där programmet igen, men det har inte blivit av. Det är ett av mina roligaste tv-minnen.

Har ni haft kontakt sedan dess?

– Ja, vi brukade höras på telefon lite titt som tätt, senast för några månader sedan. Då ringde han och sade att han också mindes att ”Sverigequizen” var så kul och att han gärna ville jobba ihop igen. Så det är mycket tråkigt alltihop, säger Pål Hollender.

2006 blev Ingvar Oldsberg utsedd till Årets göteborgare och 2012 fick han hederspriset på tv-galan Kristallen. 2006 var han julvärd i SVT.

–Ingvar Oldsberg var en visionär och ikon inom svensk tv som underhållare och sportjournalist. Han var med och skapade ett av SVT:s genom tiderna mest älskade program, ”På spåret”. Ingvar brann för folklig folkbildning, med ett direkt och varmt tilltal. Han hade ett stort kunnande och ett fenomenalt minne för detaljer och hade alltid den där speciella glimten i ögat. Tack Ingvar för allt du gett den svenska tv-publiken, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i ett uttalande.

”Ingvar Oldsberg avled i dag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”, skriver Ingvar Oldsbergs familj i ett uttalande enligt Aftonbladet.

Ingvar Oldsberg blev 76 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.