Categories
Svensk Politik

Stefan Löfven saknar inte att vara statsminister

Sedan Stefan Löfven avgick som statsminister i slutet av förra året har han tackat ja till flera nya uppdrag.

I torsdags meddelade FN:s generalsekreterare António Guterres att Löfven ska leda en FN-panel tillsammans med Liberias förre president Ellen Johnson Sirleaf. Uppgiften är att förbereda en framtidskonferens som ska äga rum 2023. Enligt Stefan Löfven kommer panelen att hantera frågor som pandemier, klimatet och terrorism.

– Vi behöver utveckla vårt globala samarbete kring de här frågorna. Vi har en gemensam global agenda, och det övergripande målet är att stärka det internationella samarbetet, säger Stefan Löfven.

Han anser att coronapandemin är ett bra exempel på att länder borde hitta bättre former för att samarbeta.

– Här borde EU, USA, Indien, Kina och några andra stora spelare tillsammans kunnat konstatera hur behovet såg ut och hur vi kunde se till att producera vaccin så snabbt som möjligt. Nu blev det istället så att man satt och höll på vaccin, liksom substanser som skulle ingå i vaccinet.

Vad räknar du med att kunna åstadkomma?

– Vårt uppdrag är att genomföra konferensen 2023 och där stadfästa några saker som tar det globala samarbetet framåt.

Stefan Löfven säger att det är den sortens uppdrag som han gärna tar på sig efter sin tid som statsminister. Han har också tackat ja till att delta i ett projekt mot barnarbete tillsammans med den indiske fredspristagaren Kailash Satyarthi och ett europeiskt projekt för konfliktlösning, till exempel att arbeta för försoning på Balkan. Ett fjärde uppdrag är under diskussion men Löfven vill ännu inte avslöja vad det handlar om.

– Jag håller på att lägga ett pussel nu som ska sluta på mindre än 150 procents arbetstid. Det är fantastiskt med den här nya fasen i livet att jag kan välja uppdrag men jag vill också se till att få tid så att jag och Ulla ska kunna göra mer tillsammans.

Har du hunnit landa i att stå vid sidan av dagspolitiken?

– Ja, det har jag gjort. Avgången kom lägligt före jul och nyår, och vi var uppe i Örnsköldsvik i en månad efter det. Det var väldigt bra, då kunde man landa i ett fantastiskt vinterlandskap och ta långa promenader.

– Så det känns bra och det är inget jag saknar. Jag hade tänkt igenom det noga och landat i att det bästa för valrörelsen var en ny spelplan, det är bra för partiet och det är bra för mig.

Hur tycker du att det går för din efterträdare?

– Det går bra. Jag har jobbat med Magdalena i tio år och visste mycket väl hennes arbetskapacitet. Den känns tryggt med Magdalena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.