Categories
Inrikes

”Vi måste vara lite tuffare”

I den kampanj som blossade upp efter årsskiftet sprids nu flera exempel på där man menar att barn omhändertagits felaktigt – och i stort sett kidnappats av socialtjänst och förvaltningsrätter.

Bi Puranen menar att den här uppfattningen funnits länge men att den nu riskerar att spridas än mer i och med den senaste kampanjen.

”Allvarligt”

– Det är otroligt sorgligt. Redan i mångas hemländer, innan man kommer till väst och de nordiska länderna, får man veta att man måste vara försiktig. Att här kan det hända att man tar dina barn ifrån dig. Många familjer som inte är berörda blir rädda och det hindrar integrationen. Det är mycket alvarligt.

Uppfattningen riskerar dessutom att elda på ett problem som redan finns – det att vissa familjer inte vågar ta emot hjälp som erbjuds. Till exempel om ens barn behöver hjälp och stöd för att klara skolan. Helt enkelt för att man är orolig över att det ska få en att framstå som en dålig förälder.

”Måste vara tuffare”

– Man tackar nej till hjälp och sen kanske föräldrarna tappar kontrollen över situationen. I värsta fall är det de här barnen som senare dras in i kriminalitet.

Bi Puranen menar att man från samhällets sida måste bryta detta.

– Vi måste vara lite tuffare. Man får inte tacka nej till det här stödet för om vi inte lyckas bryta det här redan i förskolan och skolan så får vi de här problemen vi ser i dag. Vi behöver ha mer civilkurage. Ni behöver faktiskt den här hjälpen från oss om ni vill att era barn ska fungera i det svenska samhället och vi kommer inte ta era barn. Men om ni sluter er och inte vill kommunicera med samhället och om det dessutom finns våld eller kriminalitet i familjen då kommer barnen att tas.

Se hela inslaget i Aktuellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.