Categories
Vetenskap

Bergsglaciärer innehåller mindre is än tidigare trott

Forskare har med hjälp av satellitbilder uppskattat volymen av nästan alla jordens 215000 bergsglaciärer. De nya mätningarna visar glaciärerna sammanlagt innehåller mindre vatten jämfört med tidigare uppskattningar, eftersom man i den nya mätningen kunnat undvika att dubbelräkna glaciärer.

Smälter fortast i Anderna

Med mindre vatten i glaciärerna minskar tillgången till smältvatten som miljontals människor använder till dricksvatten, industrier och jordbruk. I de tropiska Anderna i Sydamerika finns enligt de nya mätningarna 27 procent mindre is i bergsglaciärerna än tidigare mätningar. Det är även ett av de områden där glaciärerna smälter snabbast i världen. I Himalaya däremot uppskattar man att det finns drygt en tredjedel mer is.

Glaciärers form viktig

Men det är inte bara isens volym som bestämmer hur stora vattentillgångarna är för bergsnära samhällen. Även kunskap om hur högt glaciärer ligger och hur de är utformade är avgörande för att förstå framtida vattentillgångar.

– Vi har helt omdefinierat glaciärers 3D-struktur, vilket ger ny kunskap om vilka isar som kommer att smälta först, och vilka som blir kvar. Det kommer ha en stor påverkan på mätningar av sötvattentillgångar och simulationer av havsnivåhöjningar, säger Romain Millan, glaciolog och huvudförfattare till studien som publicerades i Nature Geoscience.

Minskad havsnivåhöjning

Skulle alla bergsglaciärer smälta helt skulle havsnivåhöjningen bli ungefär 25 centimeter enligt de nya uppskattningarna, vilket är 20 procent lägre än man tidigare räknat med. Men bergsglaciärer står enbart för en liten del av prognosen av havsnivåhöjningarna.

– Vår studie har inte räknat med isarna i Grönland och Antarktis som är de som potentiellt kan bidra mest till havsnivåhöjningen. Om Antarktis smälter kan havsnivån höjas med över 50 meter, så resultaten i vår studie förändrar inget om de långsiktiga havsnivåhöjningarna, säger Romain Millan.

Spela videon för att höra Romain Millan berätta mer om bergsglaciärers betydelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.