Categories
Världen

Frenetisk diplomati mellan Ryssland och väst ger inte resultat

Lördag morgon inleddes med att Emmanuel Macron och Vladimir Putin talade i telefon. Macron anses vara den europeiska ledare som har bäst kontakt till Putin efter Angela Merkels avgång. Av CNN har Macron rentav döpts till en ”Putin-viskare”.

Men det rysk-franska samtalet, som pågick i en timme och 40 minuter, ledde inte till någonting konkret den här gången heller. En hög fransk tjänsteman meddelade Reuters att Putin inte sagt någonting som skulle antyda att han planerar en invasion. Det är dock ingenting nytt – Ryssland har hela tiden utåt sagt att man inte tänker invadera, men samtidigt demonstrativt mobiliserat vid Ukrainas gränser.

Därefter diskuterade USA:s utrikesminister Antony Blinken med sin ryska kollega Sergej Lavrov. Inte heller dessa samtal innehöll något nytt. Blinken sade till Lavrov att en invasion av Ukraina kommer att stå Ryssland dyrt. Lavrov anklagade USA har startat en informationskampanj mot Ryssland.

Uppfattningen att det är Ryssland som utsätts för ett informationskrig sprids nu aktivt av den ryska utrikesförvaltningen. Maria Zacharova, taleskvinna för ryska utrikesdepartementet, skriver i sin Telegramkanal: ”Anglosaxarna vill ha krig, till vilket pris som helst. De försöker lösa sina egna problem med provokationer, desinformation och hot”.

Kreml anklagar med andra ord väst för exakt samma metoder som man själv excellerar i. Först mobiliserade Ryssland vid ukrainska gränsen, sedan väntade man in västvärldens reaktion. Därefter anklagade man väst för att hota Ryssland.

Det var alltså inte i någon konstruktiv atmosfär som Joe Biden och Vladimir Putin inledde sitt telefonsamtal under lördag eftermiddag. Samtalet pågick i drygt en timme och resultatet var det väntade.

– Biden sade till Putin att en rysk invasion kommer att leda till stort mänskligt lidande och försvaga Ryssland. Den kommer att få ett snabbt och beslutsamt svar, sade Vita huset i en kommentar till Reuters.

De här fraserna har USA upprepat många gånger. Det verkar närmast som att Putin skrattar åt dem – de har i vilket fall inte påverkat honom ett dugg. Putin vet att USA inte går in militärt. Han verkar fortfarande vänta på att Biden ska ge efter för trycket och backa åtminstone på någon punkt.

Anmärkningsvärt i sammanhanget är att det var USA som begärde ett samtal med Putin. Amerikanerna insisterade på att det måste genomföras redan på lördagen, trots att ryssarna tyckte det kunde vänta till måndagen.

I början av konflikten var det Ryssland som uppmanade västvärlden att skynda på. Nu är det väst som ringer Putin och vill diskutera, medan Ryssland tagit över en vecka på sig att överlämna sin reaktion på USA:s skriftliga svar – som man själv krävde att få närmast på momangen.

Sist Biden och Putin talade i telefon var den 7 december. De har i själva verket haft påfallande lite kontakt sedan krisen uppstod. Att USA nu vill diskutera med Putin är precis den situation som Putin ville uppnå. Problemet är att diskussionerna fortfarande inte verkar leda någonvart.

Samtidigt säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att det just nu cirkulerar ”alldeles för mycket information” kring en eventuell rysk invasion.

– Om någon av er har konkret information om att Ryssland verkligen med 100 procents säkerhet tänker invadera Ukraina den 16 februari – var så snälla och ge oss denna information, sade en frustrerad Zelenskyj under lördagen.

– Den största tjänsten vi kan göra våra fiender är att så panik i vårt eget land. All den här informationen leder bara till panik. Den hjälper oss inte det minsta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.