Categories
Världen

Kina älskar bara importerade stjärnor när de vinner

”Vilken cirkusapa”. ”Även om han är OS-mästare, att förolämpa Kina är inte acceptabelt”.

Så lät det på Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter, efter att kinesamerikanen Nathan Chen vunnit OS-guld i konståkning.

Nathan Chen, som har kinesiska föräldrar och tävlar för USA, har tidigare varit populär i Kina och hyllats extra tack vare sitt kinesiska ursprung. Men i takt med att spänningarna mellan USA och Kina ökat har hans popularitet dalat. För Chens del blev det särskilt tydligt efter att han innan spelen vid en presskonferens ställt sig bakom en amerikansk lagkamrats kritik mot Kina vad gäller mänskliga rättigheter.

Inte bara Chen är påverkad av ett hårdnande klimat på världsscenen. När sommar-OS hölls i Peking 2008 sågs alla deltagare med kinesiskt ursprung, oavsett vilket land de tävlade för, som möjliga brobyggare. På samma sätt har idrottsstjärnor som tennisspelaren Michael Chang, som tävlade för USA, gjort kineser stolta.

Så är det inte längre. I ett klimat där nationalismen i Kina har ökat och relationen till USA frusit till is är kinesamerikanerna särskilt utsatta. Om de tävlar för Kina hånas de vid minsta misslyckande. Tävlar de för USA kritiseras de även om de går hela vägen och tar OS-guld.

Inför årets OS har Kina värvat fler utlandskineser än någonsin. I det kinesiska herrlandslaget i ishockey är exempelvis över hälften födda utomlands. Kina är sämre på vintersporter än sommarsporter och känner pressen på sig att lyckas när vinter-OS går på hemmaplan. Starka idrottsliga prestationer ses som ett bevis på att nationen har utvecklats och är stark.

Det sätter en enorm press på alla kinesiska deltagare, inte minst på dem som vuxit upp utanför Kina. Det har konståkerskan Zhu Yi fått känna på. Uppvuxen i Kalifornien under namnet Beverly med två kinesiska föräldrar bestämde hon sig 2018 hon sig för att representera Kina och avsade sig sitt amerikanska medborgarskap.

Men OS har inte gått som 19-åriga Zhu Yi hoppades. Både under lagtävlingen och under den individuella åkningen föll hon och lämnade isen i tårar. Kritiken i sociala medier har inte varit nådig. Hon kritiseras inte bara för sin prestation. Zhu Yi får också utstå spe för att hon inte talar tillräckligt bra kinesiska. Här finns teorier om att hon tog plats i det kinesiska laget bara för att hon har en inflytelserik pappa, han är professor i AI vid Peking universitet.

”Åk tillbaka till USA” och ”hon borde lära sig kinesiska först och sedan prata om hur patriotisk hon är” är några av kommentarerna på Weibo efter hennes misslyckande. Hashtaggen ”Zhu Yi har ramlat” hade över 200 miljoner visningar på några timmar.

De som lyckas får däremot mycket kärlek. Kontrasten mellan sågningen av Zhu Yi och hyllningarna av freeskiåkaren Eileen Gu är total. Eileen Gu är också uppvuxen i Kalifornien och tävlar för Kina. Men Eileen Gu, som vann guld i tisdags, har tagit kineserna med storm. De hyllar inte bara hennes åkning. De uppskattar att hon pratar flytande kinesiska med Pekingdialekt, att hon kommit in på det prestigefyllda universitet Stanford och att hon vid sidan av idrottandet är fotomodell.

Det trots att Eileen Gu undviker alla politiska frågor och inte svarar på om hon har sagt upp sitt amerikanska medborgarskap. I Kina är det inte tillåtet med dubbelt medborgarskap men spekulationer finns om att de låtit henne vara ett undantag.

Men inte heller Eileen Gu, som har en kinesisk mamma och en amerikansk pappa, går skadefri ur de hårda spänningar som råder. När hon för tre år sedan meddelade att hon kommer att tävla för Kina i OS utbröt en hatstorm i amerikanska sociala medier.

Hon anklagades för att stödja folkmord i utbyte mot feta sponsorkontrakt, för att gå det kinesiska kommunistpartiets ärenden. Det gick så långt att hon fick dödshot, har hon berättat i en intervju.

Läs mer:

Marianne Björklund: Övernattar i kön för att få köpa en OS-panda

Marianne Björklund: Politiken går som en röd tråd genom Peking-OS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.