Categories
Svensk Politik

Klimatalliansen ställer upp i riksdagsvalet

Klimatalliansen startades i höstas av en grupp blocköverskridande debattörer som kommit samman för att satsa på klimatet i politiken. Att söka allianser bortom den konventionella höger- och vänsterskalan är ett av partiets angreppssätt.

Klimatalliansen startades av bland annat Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, samt Anders Wijkman, tidigare moderat och kristdemokratisk politiker, Kristina Persson, tidigare socialdemokratiskt minister och KG Hammar, tidigare ärkebiskop.

– Vi vet att det finns många människor som tillhör olika partier och som hyser en stor misstro mot den politik som partierna för i klimatfrågan. Vi har gjort en undersökning som visar att de skulle kunna tänka sig att stödja en allians för klimatet. Klimatkrisen har existentiella dimensioner som inte låter sig förminskas till höger och vänster. Här handlar det snarare om överlevnad. Då måste man vara beredd att bygga nya allianser och koncentrera sig på klimatkrisen och de krav som ställs på förändring i samhället, säger Gudrun Schyman.

Efter att Klimatalliansen offentliggjorts har partistyrelsen i Feministiskt initiativ öppnat för att utesluta Gudrun Schyman ur Fi – något som hon själv inte vill.

– Vi ska ha diskussioner om detta. Jag hoppas och utgår från att det går att komma överrens, säger hon.

Hur realistiskt är det att Klimatalliansen når fyraprocentsspärren i riksdagsvalet?

– Det är väldigt svårt att säga i dagsläget. Det är inte bara det som är målet. Vårt mål är att vi ska försöka förmå de politiska partierna att inse att vi lever i en klimatkris, säger Gudrun Schyman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.