Categories
Musik

Tone Sekelius om Melodifestivalen: Vill inte bli politisk

När Tone Sekelius hade sitt första möte med Melodifestivalen inför sin medverkan drog hon fram en whiteboardtavla och började rita: ”Så här ska det och det vara, det här ska jag ha på mig, här ska jag stå, här ska två dansare stå, så här ska mitt smink se ut, håret ska vara så här.”

Och ungefär så blev det.

– Jag är mycket av en perfektionist och kommer nog att vara jättejobbig. Men jag har fattat att jag måste lära mig att släppa kontrollen lite, säger Tone Sekelius.

Att just hon ställer höga krav på att få påverka hur det estetiska och hon själv ska se ut under framträdandet är inte särskilt förvånande. Hon har en av Sveriges största Youtubekanaler där hon lägger upp videor om framför allt smink, kläder och livsstil.

– Det är lite jobbigt med influencerstämpeln. Folk dömer för det och säger att jag är med bara för att det är en rolig grej eftersom jag är känd sedan innan. Men jag är fett seriös, jag vill verkligen bli artist.

Du ställer upp med låten ”My way”. Vad kan du berätta om ditt nummer?

– Haha, det är inte Beyoncé på Coachella direkt. Jag sade från början att jag inte är någon dansare, jag vill inte bli någon dansare, jag vill inte göra bort mig. Men det är lite rörelser, typ, säger Tone Sekelius.

Musikaliskt beskriver hon numret som ”poppigt, upptempo, med mycket elektroniska stråkar”.

– Låten handlar om hur sjukt det är att det finns människor i världen vars själva existens på olika sätt är olaglig. Samtidigt är den ganska glad melodiskt. Man kan lyssna på den och känna ”woho, fan vad kul, låt oss dansa!” och sedan läsa texten och tänka ”oj… det var mörkt”.

Tone Sekelius kom ut som trans för lite drygt ett år sedan. Hon blir alltså den första transpersonen att delta i Melodifestivalen någonsin.

– Jag är stolt över att kunna representera transpersoner och få visa unga transpersoner att de inte behöver vara några jävla outcasts i samhället. Samtidigt är det lite dubbelt för mig, det där.

På vilket sätt?

– Jag vill inte föra någon annans talan, jag kan bara vara mig själv. Och jag är mer än trans. Det är en del av mig, men det är inte vad som definierar mig som person. Jag vill bli ihågkommen som Tone, inte bara som en transperson. Men det är så typiskt att jag bara för att jag kommit ut måste bli en aktivist.

Så det finns kanske något som känns lite tråkigt i att journalister, jag själv inkluderad, ger din könsidentitet större utrymme än exempelvis ditt musikskapande?

– Jag tror att det är svårt att komma ifrån att det är en stor grej i dag. Målet är såklart att jag ska kunna sitta och prata om min musik och vad jag vill göra med mitt nummer utan att behöva bli en politisk figur. Men nu är jag villig att ta den här kampen för att det ska bli lättare för både mig själv och andra i framtiden, säger Tone Sekelius.

Hon menar att det är viktigt att transpersoner syns och hörs, att det är det enda sättet att komma vidare på.

– Folk har klumpat ihop mig med skolministern och sagt: ”Nu är de överallt! Det här hbtq-jippot har gått för långt!” Men jag är ju den första transpersonen i tävlingen, hur kan det då ha gått för långt? Vi måste uppenbarligen synas mer för att det ska sluta sticka folk i ögonen.

Tone Sekelius

Född i Växjö 1997.

Blev känd genom sin Youtubekanal där hon bland annat gör videodagböcker och videor om smink.

Släppte sin debutsingel ”Awakening” 2017. Samma år gjorde hon Stockholm Prides officiella låt ”One more in the crowd”.

Kom ut som trans i januari 2021. Kort därefter hade dokumentärfilmen ”Mitt namn är Tone” premiär på Discovery+.

Är aktuell som en av sju artister i Melodifestivalens andra deltävling.

Läs mer:

Matilda Källén: Så bra är låtarna i Melodifestivalens andra deltävling

Eva Rydberg: ”Barn kom och ringde på dörren”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.