Categories
Sverige

Hundratals demonstrerade mot socialtjänsten och lvu i Göteborg

Under söndagseftermiddagen hölls en demonstration utanför stadshuset på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Uppskattningsvis var mellan 400 och 500 människor samlade för att demonstrera mot att barn omhändertas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (lvu).

Folkmassan skanderade ”Jag vill ha mina barn” i duggregnet. Många bar på skyltar med budskap som ”Stop kidnapping our children” och flera var insvepta i den somaliska flaggan. Bland demonstranterna fanns familjer med egna erfarenheter medan andra var där för att visa sitt stöd.

En av arrangörerna, göteborgaren Zeinab Ltaif, säger att de tar avstånd från den hot- och desinformationskampanj som pågår mot Sverige. Bland annat sprids det uppgifter om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn.

– Vi kämpar för att få stopp på den desinformationen som sprids. Det är viktigt att poängtera att detta handlar inte bara om muslimska barn, det finns svenska barn, kristna barn och icke-troende barn. Vi ska inte islamisera frågan utan det här gäller alla barn, säger hon och tillägger:

–Det är många som försöker utnyttja den här frågan till sin fördel. Det är jättetråkigt.

Zeinab Ltaif började engagera sig i lvu-frågan i somras när en släkting fick sina barn omhändertagna. Sedan dess har organisationen ”Mina rättigheter” arrangerat flera demonstrationer. Senast i måndags hölls en liknande protestaktion utanför riksdagen i Stockholm.

–Vi vill att de familjer som är missnöjda och som känner sig orättvist behandlade ska få en chans till en ny utredning av en oberoende part, säger Zeinab Ltaif.

Det som gäller i dagens lagstiftning är att när ett barn tvångsomhändertas av socialtjänsten måste omhändertagandet fastställas av förvaltningsrätten. Beslutet kan i sin tur överklagas till kammarrätten.

Det nystartade partiet Nyans, som gjort lvu till en av sina valfrågor, var på plats och partiledaren Mikail Yüksel höll tal.

– Vi är här för att uppmärksamma problemet med lvu. Det finns felaktigheter i systemet och det behövs uppmärksammas, säger han till DN efter att ha intervjuats av turkiska statskanalen TRT som var på plats.

Så du är inte här för att jaga röster?

– Vi är inte ett parti som uppmärksammar problem i samhället för att locka röster. Det spelar ingen roll på vilket parti de här människorna röstar.

Demonstrationen avslutades vid 16-tiden och gick enligt polisen lugnt till.

Läs mer:

Göteborgsbarberaren som hamnade mitt i hatkampanjen mot Sverige

Forskaren om desinformationen: Behövs barnrättsperspektiv

Så många barn tvångsomhändertas i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.