Categories
Utrikes

Israelisk spionskandalen växer – oklart om Sverige omfattas

Det var i måndags som det kom nya avslöjanden kring spionprogrammet Pegasus. Bland annat ska sonen till landets förre premiärminister ha övervakats, liksom flera andra prominenta israeler.

Den israeliska tidningenCalcilistavslöjade även att flera andra medarbetare till Netanyahu och affärsmän övervakats. Tidningen har tidigare rapporterat att Pegasus använts för att övervaka Netanyahus politiska motståndare.

Allvarlig situation

Landets sittande premiärminister, Naftali Bennet, har sagt att man ser allvarligt på det hela och kommer att agera. Spionprogrammet Pegasus utvecklades av det israeliska företaget NSO Group och premiärminister Bennet påpekade att programmet togs fram för att bekämpa terrorism, inte övervaka medborgare.

Det här beskriver en allvarlig situation och är inte något som hör hemma i en demokratisk stat, sade han på en presskonferens i måndags.

Samtidigt pågår rättsprocessen mot den förre premiärministern Benjamin Netanyahu som anklagas för korruption. Processen mot honom pausades efter att det avslöjats att bland annat hans son övervakats. Han är den gemensamma fienden till den bräckliga allians, mittenpartietYeshAtidoch högernationalistiskaYamina, som bildar den israeliska regeringen.

Sålts till flera länder

Övervakningsprogrammet har sålts till flera mer eller mindre demokratiska länder och rapporter om att det har använts har kommit från bland annat Spanien, Ungern och Polen. Senast i slutet av januari i år rapporterade finländska utrikesministeriet att man hittat programmet i flera finländska diplomaters telefoner.

Om spionprogrammet har hittats i svenska diplomaters telefoner är oklart.

På svenska utrikesdepartementet är man förtegen och skriver i ett svar till SVT att man ”av säkerhetsskäl inte kommenterar uppgifter som rör hotbilden mot den svenska utrikesförvaltningen eller vilka åtgärder som vidtas med anledning av detta”.

Pegasus kan kopplas på en telefons kamera eller mikrofon för att hämta information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.