Categories
Sport

Larmade om missförhållanden – nu vill hon skapa förändring

Det har gått två och ett halvt år sedan hon ihop med flera andra konståkare startade larmet som gav eko i idrotts-Sverige.

I Kina pågår det OS hon drömde om som toppåkare. Men Selma Ihr, som fyller 18 år om några veckor, har lämnat elitsatsningen – och följer tävlingarna på tv.

–OS var alltid mitt största mål och det var därför jag tränade varje dag, säger hon.

–Men samtidigt känns det okej att jag inte är där, för det hade inte varit på mina villkor.

Saknar du att åka på den nivån du var?

– Det är klart att det kan komma i perioder. Men jag skulle säga att nej, jag saknar det inte. För det var så ångestladdat kring prestation.

– I dag mår jag bättre av att vara tränare.

Debatten det rör sig om startade från flera håll samtidigt.

Det var hösten 2019 som en då 15-årig Selma Ihr – ihop med fem andra landslags- eller juniorlandslagsmeriterade åkare –i en stor DN-granskning vittnade om vikthets, utskällningar och skadlig tränig i en av Sveriges främsta konståkningsföreningar.

Konståkningstalangen som hade slutat på 14:e plats i junior-VM året innan hade precis brutit med sin klubb. Och efterspelet blev en lång följetong av vittnesmål även från andra delar av konståknings-Sverige, följt av anmälningar, utredningar, utdragna processer i idrottens disciplinära instanser och i förlängningen en förbundsledning som röstades bort.

Selma Ihrs tränare i Solna Konståkning fälldes av Svenska konståkningsförbundets etik- och disciplinnämnd för psykisk misshandel och vikthets, men friades av Riksidrottsnämnden. Samtidigt målade en extern utredning, beställd av Svenska konståkningsförbundet, i juni 2020 en nattsvart bild av sporten på ett bredare plan:

10–12-åriga åkare rapporterar samma orosnivåer som barn med ångestdiagnoser, fastlog utredningen. Tystnadskulturen i konståkningen är utbredd. Och både kroppshets och det som kallas emotionella övergrepp – bland annat förnedrig, förödmjukelser och utfrysningar från tränare –är vanligt.

Såväl Riksidrottsförbundet som dåvarande idrottsministern Amanda Lind (MP) kommenterade slutsatserna.

– På ett sätt kändes det skönt att min historia bekräftades, för då kan ingen komma och säga att vi bara hittade på, säger Selma Ihr i dag.

– Men utredningen var också hemsk att läsa.

Det första året efter uppbrottet tog hon en paus helt och hållet från konståkningen, berättar Selma Ihr.

Hon mådde dåligt av att ens se en ishall, testade andra sporter och fastande för karate – något som hon fortfarande tränar.

Men efter ett år längtade hon tillbaka till sporten som fram till 2019 hade betytt allt. Att själv bli tränare var inget hon hade tänkt på som åkare. Nu vill hon förändra ledarrollen.

– Jag började jobba som konståkningstränare här i Vaxholm där jag bor, för allt från åttaåringar till 17-18-åringar, säger Ihr.

– Där jag jobbar vill jag se till att alla mår bra och att träningen läggs upp så att åkarna har möjlighet att uppnå sina egna mål. Jag måste lyssna på vad de vill. Alla vill inte till OS.

Mottagandet i Waxholms konståkningsklubb har varit gott, fortsätter hon.

Men från förbundshåll har det enligt Selma Ihr varit tyst sedan hon slutade, trots att hon för bara tre år sedan sågs som ett av Sveriges största framtidsnamn.

Hon är ”besviken på de vuxna”, säger hon.

–Jag tycker att det bevisar lite att de kanske egentligen inte bryr sig om utövaren i sig, utan bara om resultaten.

Sedan debatten skakade sporten som mest har Konståkningsförbundet både antagit en handlingsplan för att förändra sin kultur och bytt ledning.

Hon vet inte vad som försiggår i ishallarna i dag, säger Selma Ihr. Men hon tar gärna rollen som både talesperson och stöd för unga idrottare.

Vid sidan av tränarrollen läser hon en ledarskapsutbildning på gymnasiet och är även ledamot i nystartade Safesport Sweden, en oberoende organisation som jobbar för att skapa trygga idrottsmiljöer.

–Jag ansvarar för ungdomsrådet där, eller de aktivas råd som det heter, säger hon.

–I det rådet sitter personer från olika sporter. Vi har alla olika erfarenheter. Och vår roll är viktig för att få ungdomars perspektiv.

Nästan direkt när hon vittnade om missförhållanden i konståkningen fick hon massiv respons via sociala medier. Runt hundra personer – konståkare och andra – hörde av sig till tonåringen med egna berättelser.

–Det var ju hemskt att läsa alla berättelser från folk som hörde av sig, vad de hade råkat ut för, men samtidigt kändes det som att det blev viktigt, säger Selma Ihr.

–Och det är säkert bara en liten del som ens vågar höra av sig. Så det finns säkert flera tusen som har liknande berättelser. Det här är problem som finns inom alla idrotter.

Landets kommuner har möjlighet att bidra till förändring genom att sätta press på föreningar, säger Selma Ihr.

– Kommuner kan faktiskt välja att inte ge ut bidrag till föreningar som inte riktigt har en sund miljö. Så där ser jag att de kan lägga lite press för att säkerställa att barnkonventionen följs.

Hur ska en bra tränare vara?

–Det handlar om att se till att de aktiva känner sig bekväma. Och att de vet vart de kan vända sig om de skulle känna sig kränkta av någon i verksamheten.

–I skolan vet man ju exakt vad en lärare får göra och inte göra. Men det är inte lika klart i idrotten.

Samtidigt är debatten kring missförhållanden inte enbart en svensk angelägenhet.

De senaste åren har vittnesmål från konståkningen –och än mer inom internationell gymnastik – kommit från hela världen. Lägg till larm från lagidrotter som hockey och fotboll och ämnen som mobbning, trakasserier och både psykisk och fysisk ohälsa har fått alltmer uppmärksamhet.

Varför just nu?

– Jag tror att det blir lite som metoo-rörelsen, säger Selma Ihr.

– Om någon går ut med sina upplevelser gör det att fler och fler vågar. Det handlar om att våga säga ifrån. Jag vet att det kan vara väldigt svårt. Men jag kan nästan lova att det kommer bli bättre då.

Läs fler delar av DN:s granskning av konståkningen här:

● Konståkare anklagar toppklubb för vikthets

● Nattsvart bild av svensk konståkning i extern utredning: ”Tränare utsätter åkare för emotionella övergrepp”

● 16-åriga JVM-åkaren: ”Nu finns svart på vitt vad som pågår inom konståkningen”

●Efter visselblåsningar om emotionella övergrepp – RF kräver svar av konståkningsförbundet

● Efter ett år av skandaler – infekterat årsmöte väntar konståkningen

●Ordföranden i konståkningsförbundet röstades bort – ansågs inte valbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.