Categories
Utrikes

SAS: ”Vi har ett ansvar att inte ställa in flygningar för tidigt”

SAS har bara en flygning direkt till Ukraina – på tisdagar mellan Oslo och Kiev. I övrigt sker trafiken via mellanlandningar på andra flygplatser och med hjälp av andra flygbolag. Bland annat tyska samarbetspartnern Lufthansa, som tills vidare avvaktar och fortsätter flyga till Ukraina och genom ukrainskt luftrum.

– Vi resonerar precis som Lufthansa och följer utvecklingen noga. Vi tar absolut inga risker men har samtidigt ett ansvar att inte ställa in flygningar för tidigt så länge läget är stabilt. Inte minst när flera länder nu väljer att kalla hem sina medborgare från Ukraina och flygkapaciten behövs, säger Karin Nyman.

Presidenten: ”Luftrummet öppet”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ser ingen anledning att stänga landets luftrum för internationell flygtrafik, och landets infrastrukturdepartement meddelar att ”luftrummet ovanför Ukraina förblir öppet och staten arbetar för att minska risker för flygbolag”. Detta som en reaktion på lördagens beslut från nederländska KLM att som första och hittills enda större bolag stoppa sina flygningar till Ukraina.

Karin Nyman tror dock att KLM gör en delvis annan riskbedömning eftersom bolaget, till skillnad från SAS, har både flygplan och besättningar stationerade i Ukraina över nätterna. Frågan är också extra känslig eftersom många av de som dog när ryska separatister sköt ned ett civilt passagerarplan över Donetsk 2014 var nederländare.

”Business as usual”

Journalisten och flygexperten Jan Ohlsson har kartlagt flygtrafiken över Ukraina under lördagen och drar slutsatsen att det spända läget hittills inte haft någon större påverkan på flygtrafiken. Antalet starter, landningar och överflygningar har varit ungefär lika stort som vanligt.

– Däremot håller sig trafiken mer strikt till luftlederna och undviker att flyga över gränsområdena. Och de senaste veckan har flera internationella bolag ändrat sina tidtabeller för att undvika nattstopp i Kiev. Men för de ukrainska charterbolagen verkar det vara väldigt mycket ”business as usual” med flygningar till Egypten, Zanzibar och Dominikanska republiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.