Categories
Sport

Shougang Park: stället där helvetet möter framtiden

Vad är det här för helvetesplats? Varför hoppar de intill ett kärnkraftverk? Det är några av påståendena som florerar på twitter efter OS-tävlingarna i big air.

Alla kan nog skriva under på att arenan är udda i vintersportsammanhang. I bakgrunden tornar stora grå torn upp sig och lite längre bort berg utan tillstymmelse till snö. Själva backen, 64 meter hög och 164 meter lång, lyser som en vit tunga omgärdad av gråa byggnader. Klassiska skidmiljöer med klocktorn och snöklädda berg känns långt borta.

Men något kärnkraftverk ligger inte där och förmodligen var platsen mer ett helvete förr än nu. I Shougang park, som området heter, låg nämligen tidigare ett Pekings största stålverk, Capital. Fabriken byggdes redan 1919 och var verksam där tills 2005 då den flyttades i en räd att få bort smogen från Peking inför OS 2008. Tillverkningen här var en anledning till att Kina blev världsledande i stålproduktion. Men den bidrog också till att invånarna i huvudstaden dagligen andades in hälsoskadlig luft.

Sedan dess har luften i Peking förbättrats, även om det fortfarande förekommer dagar när smogen ligger tät, och fabriksområdet förvandlats till ett rekreationsområde med miljöprofil. Här möts historia och framtid. Mörka skelett av fabriken har fått stå kvar och blivit en del av attraktionen för besökare. Ett av lockbetena för turister är att de kan få äta mat på brickor som är likadana dem som fabriksarbetarna åt på.

Mellan fabrikerna har grönområden och sjöar skapats. Här finns kontor, bland annat OS-organisationens huvudkvarter, och konstutställningar. Trendiga kaféer där en flaska vatten går på över 30 kronor, affärer som säljer OS-souvenirer och en restaurang med eget mikrobryggeri. Det är hippt liknande High Line Park i New York där man kan fika på gamla järnvägsspår eller gamla hamnen Docklands i London som blivit dyra kontor.

Shougang Park är också scen för det hypermoderna Kina. Första gången jag besökte området var för att skriva om de självkörande taxibilar som åker runt på området. Hittills får de bara köra begränsade sträckor, men planen är att de någon gång ska släppas ut på motorvägarna. Bredvid spökbilarna utan förare åkte små robotar runt med matleveranser till dem som arbetar med området.

Vad ska hända med Shougang Park efter OS? De ishallar som innan spelen använts som träningsanläggningar för hockey, curling och short track kommer staden säkert försöka locka Peking-bor till. Regimen vill ju att 300 miljoner kineser ska hålla på med vintersport.

Men vem ska göra halsbrytande konster i backen där Henrik Harlaut tog brons och Kinas favorit Eileen Gu vann guld? Kanske kommer den lysa som en relik likt de gamla fabriksbyggnaderna när OS-deltagarna åkt hem.

Läs mer:

Marianne Björklund: De övernattar i kön för att få köpa en OS-panda

Marianne Björklund: Politiken går som en röd tråd genom Peking-OS

Marianne Björklund: Vi vallas som en skock får bakom den kinesiska flaggan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.