Categories
Världen

Tysklands förbundskansler näst på tur för samtal med Putin

Olaf Scholz reser till Kiev på måndagen för att träffa den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj och därefter till Moskva på tisdag för ett möte med Vladimir Putin.

USA har sagt att Ryssland, med över 100000 soldater i ukrainska gränsområden, kan komma att invadera Ukraina när som helst. Ryssland förnekar detta och hävdar att närvaron vid gränsen är ett svar på aggression från Nato-länderna.

– Kanslern kommer att vara tydlig med att en attack mot Ukraina kommer att få stora konsekvenser och att man inte ska underskatta enigheten mellan EU, USA och Storbritannien, säger en källa vid den tyska regeringen, enligt Reuters.

Scholz kommer att säga till Putin att de ryska militära rörelserna inte kan tolkas som annat än ett hot.

– Den nuvarande situationen är redan en destabilisering som kan bli okontrollerbar, säger regeringskällan.

Scholz vill gärna diskutera med Zelenskyj och Putin hur man kan implementera överenskommelserna från Minskavtalen, två avtal från 2014 respektive 2015 som skulle bädda för en fredlig lösning i de konfliktdrabbade områdena i östra Ukraina men som hittills inte fungerat.

En rad möten på hög nivå mellan företrädare för flera länder och Ryssland har inte lett till något synligt genombrott i den upptrappade konflikten. Bland annat USA:s president Joe Biden hade på lördagskvällen ett timslångt telefonsamtal med Putin.

Många länder, däribland Sverige, har i helgen uppmanat sina medborgare att lämna Ukraina som en reaktion på det spända säkerhetsläget.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace varnar för att ha för stor tilltro till de samtal som förs, och tillägger att det känns som ”en doft av München”, med en blinkning till Münchenavtalet 1938, som inte lyckades stoppa Adolf Hitler.

– Det kan vara så att han (Putin) bara stänger av sina stridsfordon och att vi alla åker hem men det finns en doft av München i luften från vissa i väst, säger han till The Sunday Times.

Wallace säger i intervjun att en rysk invasion är ”högst sannolik” och tolkar den ryska närvaron i områdena som att Ryssland skulle kunna gå in ”när som helst”.

Läs mer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.