Categories
Lokalt

12000 fler tullkontroller – sex ton narkotika stoppades 2021

– Vi gjorde 12000 fler kontroller än föregående år. Vi har även fortsatt att ta större partier, kokainbeslagen ökade med 20 procent, amfetamin med 50 procent och vi fortsätter att ta stora partier cannabis, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson till TT.

Knäckta brottschattar har bidragit till att tullen utöver transportörerna även kunnat komma åt den som legat bakom smugglingen, säger hon.

I klippet ser du några av de större beslagen som gjorts, bland annat av cannabisharts från Nordafrika.

Går under radarn

Det är i den tunga trafiken som de största beslagen görs. Men trots att stora partier stoppats är det också mycket droger som går under radarn. Förra året uppskattade polisen i en rapport, efter att ha gått igenom material från Encrochat, att mellan 100 och 150 ton narkotika varje år smugglas till Sverige.

Tullen tog cirka 6 ton narkotika förra året.

– Vi är medvetna om att det smugglas väldigt mycket som vi inte ser. Vi har en lång landgräns och är inte överallt, säger Charlotte Svensson.

Tramadol ett ”jätteproblem”

En annan trend är att beslagen av tramadol, ett narkotikaklassat läkemedel som blivit populärt bland unga gängkriminella, nära fördubblades förra året – från 382000 tabletter 2020 till 726000 i fjol.

– Det är ett jätteproblem att det smugglas så mycket. Ofta har de tabletter som man smugglar en starkare substans än de som förskrivs av läkare. Det används som självmedicinering i mycket bredare grupper (än gängkriminella), av människor som mår dåligt. Det är ett samhällsproblem, säger Charlotte Svensson.

”Myrtrafiken” tillbaka

Under 2022 kan pandemin gå mot sitt slut och människor börja resa mer igen. Tullverket har redan uppmärksammat en nygammal trend – alkoholsmugglingen över Öresund är tillbaka.

– Vi har haft problem med vad vi kallar ”myrtrafiken” – personer åker fram och tillbaka över sundet med fyllda personbilar. Vi ser att det ökar igen och det är väl för att det finns en marknad, säger Charlotte Svensson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.