Categories
Ekonomi

Analytiker: Därför agerar Putin just nu

– Därför agerar Vladimir Putin just nu. Men hans plan, att återinsätta Ryssland som en stormakt är ingen nyhet. Det har väst vetat om i 15 år, sedan 2007.

Det var på säkerhetskonferensen i München den 10 februari 2007 som Rysslands president framförde vad han tyckte om väst och det uttalade målet att återta rollen som en stormakt. Talet har senare kallats för en inledning av det kalla kriget 2.0.

Sedan dess har den ryske presidenten gått från ord till handling i en flerstegsraket.

Ryssland invaderade Georgien 2008, och har därefter bland annat annekterat den ukrainska halvön Krim och staden Sevastopol vid Svarta havet, ockuperat östra Ukraina samt intervenerat i Kazakstan, som med sin 764 mil långa gräns mot Ryssland utgör en geopolitisk säkerhetsbuffert i söder.

– För många svenskar är den här delen av världen helt okänd, men tittar man på en världskarta kan man förstå varför Putin är nästintill besatt av att med alla medel hindra Ukraina från att glida in i väst, fortsätter Klas Eklund, seniorekonom och analytiker på advokatfirman Mannheimer Swartling efter att tidigare ha varit SEB:s chefsekonom.

Baltikums frigörelse från dåvarande Sovjet i slutet av 1980-talet/början av 1990-talets glasnost-era är än i dag en nagel i ögat för Putin, enligt omvärldsanalytikern.

– Ryssland har i alla tider velat ha buffertstater och öppet vatten. Enda stället att angripa Ryssland med marktrupper från väst är via Polen. Där finns ett glapp på 30-40 mil, och det var där som Karl XII gick in, Napoleon och Hitler – alla på samma ställe.

Varför ta strid mot väst om hela Ukraina nu?

– Med USA ut ur Afghanistan, ett Europa utan en stark gemensam linje, en ny oprövad ledare i Tyskland och britter som har fullt upp med allehanda problem på hemmaplan kan väst uppfattas som politiskt svag just nu, samtidigt som de höga priserna på olja och gas ger Ryssland enorma intäkter, som bland annat möjliggör att träna luftangrepp i Syrien.

Fast stryps gaskranen försvinner även Putins intäkter?

– Eventuella sanktioner mot Ryssland skulle slå åt båda håll: väst förlorar gas och Ryssland förlorar intäkter.

Vad skulle då hända med Sveriges elpriser?

– Får Europa problem med gasleveranserna stiger marknadspriset på el i Europa, och därmed sannolikt även i Sverige, åtminstone i södra Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.