Categories
Utrikes

”En invasion skulle bli oerhört kostsam”

Elina: Hej! Tack för en väldigt bra och nyanserad rapportering. Om Ryssland inte ger något officiellt svar (enligt Wienavtalet) gällande militära övningarna och när de upphör, vad är nästa steg i diplomatin?

Bert Sundström: Svårt att säga, men signaler i dag från Ryssland kanske tyder på att risken för krig minskar.

Dave: Ukrainas försvarsmakt är inbjudna till övningar i Sverige, Aurora 2023. Innebär detta att Ryssland ser oss som bundsförvanter med Ukraina vid ett eventuellt anfall?

Bert Sundström: Ja, det tror jag. De ser oss ju också som i praktiken NATO-allierade.

Marie A: Den ryska ledningens beskrivning av läget verkar vara att Ryssland står under ett akut hot från USA/Nato. Hur ser gemene man i Ryssland på det – håller de med, eller tycker de att Putin överdriver?

Bert Sundström: De som får sin information från ”PutinTV” sväljer propagandan. De som hämtar sin information från oberoende källor sväljer den inte.

Johannes.K: Har Putin börjat förbereda folket på kriget? Vad är stämningen i Ryssland? Vad jag förstått det som så var det extra mycket anti-väst och ”Krim är vårt” propaganda inför invasionen av Krim. Har det varit lika mycket nu?

Bert Sundström: Först var det väldigt mycket. Nu har det lugnat sig lite. Ett gott tecken kanske.

Daniel Lundström: Antingen invaderar Ryssland Ukraina , eller så ger Ukraina vika och bryter förbindelse med Nato och EU. Det senare alternativet är väl den enda vägen att gå med tanke på att dom inte kommer ha något stöd om kriget bryter ut. Så tyvärr är det som så att bollen ligger hos Ukraina. Rätta mig gärna om jag tänker fel?

Bert Sundström: Ukraina har redan valt väg – bort från Ryssland och mot demokrati. Det kommer inte att ändras. Och det är det som gör Putin rädd.

Lars-Anders Sjöquist: Vad är det i slutändan som Ryssland skulle vilja uppnå med att invadera Ukraina? Det lär ju i slutändan bli extremt kostsamt för Ryssland på alla vis? Kan en invadering verkligen löna dig för dem?

Bert Sundström: En invasion skulle bli oerhört kostsam. Men Putin verkar ha nån sorts återupprättande av det ryska imperiet som övergripande mål. Och det får kosta …

S. Nelhest: Tror du att Putin kan dra sig tillbaka utan att tappa ansikte bland det ryska folket, eller är det för sent nu?

Bert Sundström: Ja. Putin kan komma undan med vad som helst nästan. Propagandaapparaten är massiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.