Categories
Lokalt

Hängdes ut i polisens hemliga kartläggning – hör hans vittnesmål

SVT Nyheter Södertälje har träffat fyra personer som nämns i rapporten, ingen av personerna vi har träffat är tidigare dömd för brott. Men trots det menar polisen att de har kopplingar till Södertäljenätverket.

– Jag känner mig dömd på förhand, säger en av personerna som drabbats, i videon ovan.

Polisen vill inte intervjuas men svarar i mejl till SVT:

”Genom underrättelseanalysen vill man upptäcka dolda eller okända förhållanden om aktörer/personer, strukturer och fenomen. Dessutom syftar den till att bedöma och förvarna om förestående allvarliga händelser, brottsliga händelsekedjor eller nya fenomen.”

Polisen har ringat in 3000 personer som är kopplade till våldsamma nätverk runt om i landet. Polisen menar att de släktbaserade nätverken är ett stort hot mot demokratin och rättssystem i Sverige.

Blivit av med bankkonto

Personerna som vi har träffat förklarar att deras bankkonton blivit avstängda och att de tror att det är en följd av rapporten.

– Det är över 100 bankonton som blivit avstängda och alla är namn som nämns i rapporten, säger en av personerna vi träffar.

Något som bankerna inte vill uttala sig om.

– Vi kan inte kommentera enskilda kundärenden på grund av banksekretessen, skriver Mikaela Grönlund, presskommunikatör på Nordea i ett mejl till SVT.

Advokat Thomas Karlsson har tagit sig an fyra av företagarna som fått sina konton nedstängda av en storbank i Södertälje.

– Flera har uttryckt att det ska ha med rapporten att göra men det är inget som vi fått bekräftat. Men man kan ju utifrån vilka som fått sitt bankkonto avstängt dra en gissning att det har med rapporten att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.