Categories
Lokalt

Ljusnarsberg: ”En del blir utnyttjade av sina hyresvärdar”

I Ljusnarsberg har kommunen aldrig nekat någon bistånd för att ett hyreskontrakt är otillåtet, enligt Camilla Hofström. Däremot har man nekat bistånd i de fall man haft tvivel kring hyreskontraktet och misstänkt försök till bidragsbrott.

Kommunen har även sett att det finns människor som blir utnyttjade av sina hyresvärdar. När man kontrollerat elförbrukningen i vissa fall har det bland annat visat sig att hyresgästen inte bara betalar för sin egen el, utan även grannens – utan att veta om det.

– Sådant gör att vi är vaksamma överlag på de här kontrakten och vad individen egentligen betalar för, säger Camilla Hofström.

Social dumping och vägglöss

Ljusnarsberg har även problem med att andra kommuner förmår utsatta personer att skaffa bostad och flytta till Ljusnarsberg, så kallad social dumpning.

I de fallen har socialtjänsten sett att personer hamnat i bostäder med låg standard. Då hjälper man dem att hitta en annan bostad, antingen inom allmännyttan eller i den kommunen som personen kom ifrån.

– Vi hade en ensamstående mamma med flera barn från en storstad som hamnade i en lägenhet som var totalt undermålig, det var vägglöss och så hemskt. Hon var alldeles förtvivlad. Hon hade ju aldrig tittat på lägenheten innan hon tecknade kontraktet, säger Camilla Hofström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.