Categories
Sverige

Polisen plockade bort sina kameror innan dödsskjutningen

I onsdags kväll sköts en man i 20-årsåldern till döds i Fisksätra centrum utanför Stockholm. Två dagar efter mordet låg några blommor och gravljus utplacerade på platsen där dödsskjutningen skedde. En boende i området, som inte vill framträda med namn, berättar att hon satt hemma i lägenheten när hon plötsligt hörde ett högljutt bråk.

– Efter skriken hörde jag ett skott.

Hon berättar att hon bott i Fisksätra i många år och vant sig vid att höra smällar i miljonprogramsområdet.

– Man har blivit avtrubbad, så jag gick inte direkt och kollade vad som hade hänt. Det har skjutits häromkring tidigare och jag vet att de brukar stå och sälja droger i centrum.

På centrumbyggnaden sitter flera övervakningskameror som är uppsatta av fastighetsbolaget Stena. Fram till i fjol hade även polisen egna kameror i Fisksätra, bland annat på gångbron som står placerad rakt ovanför mordplatsen. Men de plockades ner förra sommaren, bland annat med hänvisning till att kamerorna behövdes på annat håll.

– Jag är förbannad över att de sätter upp kameror som de sedan plockar ner, säger kvinnan som vill vara anonym.

Moa Dordlofva, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Nacka, säger att polisen väntar på att sätta upp sina kameror igen.

– Vi har tidigare haft kameror i Fisksätra och vår uppfattning lokalt är att det kommer ske en återetablering. Vi jobbar aktivt med att få upp övervakningskameror på de platser där vi ser att behov finns. Men det är inte med hänvisning till just det här ärendet, säger hon.

Om kamerorna hade gett polisen ytterligare bevisning i mordfallet vill hon inte ge något rakt svar på.

– Det är alltid positivt när vi har våra egna kameror uppsatta, både ur ett brottsbeivrande och brottsförebyggande perspektiv. Men om det skulle vara avgörande i det här ärendet eller inte är en hypotetisk fråga, säger Moa Dordlofva.

I höstas klassade polisen Fisksätra som ett utsatt område, vilket innebär att kriminaliteten har en viss inverkan på lokalsamhället. Flera av dem som DN pratar med upplever att Fisksätra är ett tryggt område. En som däremot har drabbats av kriminalitet är Mohannad Fandi som driver smyckesbutiken i Fisksätra centrum. Två gånger har butiken rånats och två gånger har han haft inbrott, senast 2018.

– Jag tycker mycket om området och mitt jobb här. Men läget i hela Sverige har förändrats. Från början var det mycket lugnare och tryggare, men det har blivit värre och värre. Vi försöker att skydda oss på olika sätt, säger han.

Apotekschefen Mayada Zamar har också blivit utsatt för brott. För ett par år sedan stod hon i kassan när apoteket rånades av en knivbeväpnad man. Flera kunde peka ut vem gärningsmannen var, berättar hon, men ändå valde polisen att lägga ner utredningen.

– De hörde av sig och sa att det saknades vittnen, säger hon.

Tror du att folk var rädda för att vittna?

– Ja, säkert.

Trots den dystra anekdoten vill inte heller hon skriva under på beskrivningen av Fisksätra som ett utsatt område.

– Jag har jobbat i Rinkeby i tio år och det var värre. Men myndigheterna måste göra något åt ungdomarna. De sitter här i centrum hela dagarna. Man måste kommunicera mer med föräldrarna som bara sitter hemma och inte är etablerade i det svenska samhället, säger hon.

Dagen efter mordet i förra veckan samlades ett femtiotal personer i Fisksätra kyrka för att prata om det som hänt. Prästen Pia-Sophia Passmark berättar att många goda krafter samverkar för att göra området tryggare.

– Jag är medveten om att det finns droger i området. Men jag är inte rädd när jag rör mig här. Det finns en utmaning i hela samhället kring kriminalitet, brist på sysselsättning, bostäder och att våra barn inte alltid har en plats i skolorna. Det måste vi ta på allvar. Men jag tror att de allra flesta som bor här är stolta över sitt Fisksätra, säger hon.

Redan samma kväll som skjutningen ägde rum kunde polisen frihetsberöva ett tiotal personer, varav sju senare anhölls av åklagare. Tre av dessa sitter nu häktade på sannolika skäl misstänkta för mord och tre på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel. Den sjunde har släppts på fri fot men misstankarna mot honom kvarstår.

– Vi vet att det finns kriminella aktörer som begår olika typer av brott i Fisksätra. Men de som bor och rör sig i området ska känna sig trygga med att vi har en god lokalkännedom. Det har dessutom varit en framgångsfaktor i det här ärendet, säger Moa Dordlofva.

Även om förra veckans dödsskjutning var ett bakslag har polisen gott hopp om att vända utvecklingen i Fisksätra.

– Vår inställning är att det finns goda förutsättningar för att utvecklingen fortsatt ska gå i positiv riktning. Vi har en väl etablerad samverkan med kommunen och andra goda krafter i lokal samhället. Vår ambition är att Fisksätra inte ska vara klassat som ett utsatt område i framtiden.

Läs mer: Fisksätra på listan över utsatta områden: ”Vi har varnat för utvecklingen i åratal”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.