Categories
Världen

Ryssland: Ser fortfarande diplomatisk väg framåt

Ryssland har samlat omkring 100 000 soldater vid gränsen till Ukraina, vilket har gett upphov till farhågor om en nära förestående invasion – något som Ryssland bestämt förnekar. Moskva har krävt att Nato ska dra tillbaka sina trupper och vapen från östra Europa och förbjuda Ukraina att någonsin gå med i försvarsalliansen, vilket USA har gjort klart att man vägrar att gå med på.

USA har sagt att Ryssland kan invadera Ukraina när som helst medan brittiske premiärministern Boris Johnson har kallat situationen ”mycket mycket farlig”, uppger Reuters.

På måndagen höll utrikesminister Sergej Lavrov en tv-sänd diskussion med president Putin. Enligt BBC var den noga koreograferad.

Lavrov föreslog att Ryssland skulle fortsätta med dialogen med EU och Nato i ett försök att få säkerhetsgarantier av väst, även om svaren hittills inte varit ”tillfredsställande”.

–Vi har redan varnat mer än en gång för att vi inte kommer att tillåta ändlösa förhandlingar beträffande frågor som kräver en lösning i dag, sade Lavrov i ett tv-sänt meningsutbyte med Putin enligt The Guardian.

På en fråga från presidenten om det var meningsfullt att fortsätta med diplomatiska ansträngningar svarade utrikesministern att möjligheterna är långt ifrån uttömda.

– Som läget är nu skulle jag föreslå att fortsätta att bygga på dem.

Kreml uppger att Putin nu i princip har godkänt utrikesdepartementets svar till väst om säkerhetsgarantierna som Moskva efterfrågar. Ryska diplomater håller på och färdigställer svarstexten, rapporterar den ryska statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria.

Ryska försvarsministern Sergej Shojgu, som på måndagen höll möte med Putin, säger samtidigt att en del av landets militärövningar nu är avslutade och att andra håller på att avslutas, uppger Reuters.

Ukrainas ambassadör i Storbritannien backar från sina tidigare uttalanden som antydde att landet var redo att ompröva sin strävan att gå med i Nato, men säger samtidigt att man kan tänka sig andra eftergifter.

–Vi är inte medlem i Nato just nu och för att undvika krig är vi redo att göra många eftergifter och det är vad vi gör i samtalen med ryssarna, säger Vadym Prystaiko till BBC.

I fredags sade säkerhetstjänstemän, baserade i Washington, Ukraina och London, till Politico att amerikanska underrättelsetjänstemän hade informerat allierade om att Ryssland kan komma att invadera Ukraina på onsdag.

Jakob Hedenskog, analytiker vid centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, ser Lavrovs uttalande som en signal om att det nog i alla fall inte blir en invasion då.

– Om väst säger att Ryssland ska invadera Ukraina den 16 februari så gör nog inte Ryssland just det, för de vill ju ha någon form av överraskningsmoment. Samtidigt finns det något som säger mig att det har förts samtal som börjar luckra upp situationen säger han.

Även om västmakterna har sagt blankt nej till Rysslands krav om att stoppa all Natoutvidning samt att ta bort militära installationer i alla länder som anslutit sig till militäralliansen sedan 1997, tror Jakob Hedenskog att väst kan tänka sig mindre eftergifter. Det kan handla om ett tidsbegränsat löfte om att stoppa utvidningen eller att inte placera ut nya vapen i nyanslutna Natoländer.

– Sedan är det möjligt att hotet om sanktioner börjar få genklang, att Ryssland inser att det kommer att kosta dem väldigt mycket. Budskapet från väst har varit tydligt och utan att Ryssland erkänner det kan detta ha fått dem att ändra sig.

Han jämför situationen med Kubakrisen 1962, då det utåt sett verkade som att Sovjetunionen hade vikit ned sig, men i efterhand framkom att USA hade gett löften om att flytta på missiler i Turkiet samt att inte störta den kubanska regimen med våld.

– Det är möjligt att det finns liknande underliggande löften här, att man ger någon form av säkerhetsgarantier som Ryssland godtar.

Läs mer:

Andersson: Rysk aggression kommer att få allvarliga konsekvenser

”Putin vill att vi ska hamstra toapapper – det kommer vi inte att göra”

Detta har hänt: Konflikten mellan Ukraina och Ryssland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.