Categories
Vetenskap

Se djuren som lever på Arktis undervattensvulkaner

Arktis hav är täckt av is och det är svårt att utföra expeditioner i den hårda miljön. Nu har en internationell forskargrupp med hjälp av undervattenskameror och bottenprov hittat ett ekosystem av svampdjur på den annars kala botten. Karin Steffen är forskare inom farmaceutisk biovetenskap och har själv forskat kring svampdjur. Hon är imponerad av den nya upptäckten.

– Den näring som finns i vattnet där är en procent av den näring de skulle behöva. Det är en gåta. Hur lyckas de överleva?

300 år gamla

Tre arter har identifierats i svampdjurskolonin, Geodia Parva, Geodia hentscheli och Stelletta rhaphidiophora. För första gången har forskarna kunnat läsa av åldern på svampdjuren genom att analysera kol i vävnad från djurens kroppar. Genomsnittsåldern för svampdjuren på Arktis havsbotten var 300 år.

– Det är helt fascinerande, säger Karin Steffen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.