Categories
Vetenskap

Sensationella fynd på Gotland

Två medeltida fynd har gjorts i Roma på Gotland, något som SVT Öst var först att rapportera om. Det rör sig om ett påvebullasigill från 1334 och en sigillstamp som arkeologerna har daterat till mitten av 1400-talet.

– Det är små fynd av stor betydelse. Det är bara det nionde påvebullasigillet som har påträffats i Sverige så det är väldigt ovanligt men det visar vilken betydelse Gotland hade, även under medeltiden, säger arkeologen Majvor Östergren som leder Romaprojektet.

Sigillet som är ungefär 4 cm långt och gjort i bly har suttit på ett brev från påve Johannes XXII. På ena sidan av sigillet syns apostlarna Paulus och Petrus och på den andra påvens namn. Sigillet är brutet i hälften, troligen från när brevet öppnades.

– Vi känner till ett brev som Johannes XXII skickade till Gotland 28 april 1334 där han lät gotlänningarna slippa åka till fastlandet under vintertid för att vittna vid domstolar. Det visade vilket stöd de hade av påven som var en maktfaktor i Europa. Det är troligt att det här sigillet har suttit på det brevet.

Romaprojektet drivs av Gotlands museum i samarbete med Stockholms- och Uppsala universitet. Ett av målen med projektet är att hitta Gutnaltinget som Gotland styrdes ifrån fram till 1600-talet. Majvor Östergren tror nu att de har hittat platsen.

– De här föremålen ger oss mycket information om vad som har funnits här och vi tror det var tingshuset. Påvebrev skickades bara till den högsta ledningen och det här kan bekräfta att Gotlands politiska centrum vid tiden låg i Roma.

Området hade sökts igenom flera gånger innan föremålen hittades och Majvor Östergren berättar att man aldrig vet säkert om man kommer hitta något men de hoppas få fortsätta på platsen.

– Alla vi som jobbar med det här vill lägga ner mer tid och kraft, men det är ont om pengar. Vi jagar sponsorer och får vi möjlighet kommer vi fortsätta undersökningarna, så här sensationella fynd är väldigt ovanligt.

Läs mer:

Ny guldålder för svensk arkeologi när stambanorna ska byggas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.