Categories
Sport

Stoppades från OS efter cannabisrökning – nu rasar hon mot Valieva-beslutet

I somras kom beskedet – USA:s supersprinter och medaljhopp Sha’Carri Richardson hade testat positivt för en otillåten substans inför sommar-OS i Tokyo och 21-åringen stoppades helt från att tävla i spelen.

Den substans som påträffats i Richardsons dopningstest var marijuana, och i samband med att provsvaret offentliggjordes erkände sprintern att hon rökt cannabis för att hantera sin mammas bortgång.

Hon motsatte sig dock att substansen gett henne någon sportslig fördel – och även om idrottens skiljedomstol Cas konstaterade att fallet var ”hjärtskärande på flera plan” – så stod beslutet om stjärnans dopningsavstängning på en månad fast.

När den ryska konståkaren Kamila Valieva nu tillåts tävla vidare i vinter-OS i Peking trots att även hon testat positivt för en otillåten substans rör det upp starka känslor hos sprintern. Som ett ”slag i ansiktet”, beskriver hon beskedet.

”Kan vi få ett ordentligt svar på vad som skiljer hennes situation från min? Min mamma dog och jag får inte springa, och jag var också tippad att bli topp tre. Den enda skillnaden jag kan se är att jag är en svart ung dam”.

Att Valievas prov från december analyserats först nu är också provocerade, enligt Richardson.

”Precis som hela världen vet så kom mitt provresultat ut inom en vecka och mitt namn, och min talang, skickades till folkets slakt”.

Hade det dröjt över en månad till dess att Richardsons testsvar publicerats hade hon kunnat delta i spelen.

Tidigare under måndagen meddelade Cas, som under söndagen hållit förhör med konståkaren, att Valieva får fortsätta att tävla i spelen trots att hon den 25 december testat positivt för en förbjuden hjärtmedicin.

Ett beslut som Internationella olympiska kommittén inte kan gå emot, men skulle det vara så att Valieva tar en medalj i tisdagens konståkningstävlingar så blir det ingen medaljceremoni, har IOK meddelat.

Läs mer:

Dopningsmisstänkta underbarnet får tävla i OS

Största skandalen – dopningsfallet som skakar OS

Experten om Valieva: ”De vuxna kommer behöva stå till svars”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.